сряда, 7 март 2018 г.

Чудовищна менажерия – King of Tokyo/ King of New York : Monster Packs



от Христо Симеонов

    Определено не започвам темата както би й подхождало най-добре. Нещо повече – започвам я абсолютно наобратно. Ала игрите „King of Tokyo" и “King of New York” са толкова популярни заглавия и не смятам, че имате нужда от увертюра. Още по-малко пък от ревюта за тях. Вероятно почти не са останали геймъри у нас, които да не са се сблъсквали с поне една от двете култови „биткаджийски“ игри със зарове дело на IELLO.

Изтекли снимки от последния холивудски блокбъстър...
    Добре де, кратко интро. В „King of Tokyo/King of New Yorkвие влизате в ролята на гигантски чудовища, познати ни от култови филми на ужасите – Годзила, Кинг Конг, Кибер-заек ? Последният не е особено популярен извън света на играта, но ме разбрахте накъде бия. Поемата контрола над едно чудовище и целта ви е да натупате опонентите си или да причините максимални щети в града, арена на вашите разрушения, които се измерват в точки. Играчът събрал двадесет точки или успял да елиминира останалите е победител. Двете игри споделят обща „яци механика“, а това което ги различава е мястото където се развива действието, Токио или Ню Йорк...и няколко дребни, допълнителни и досадни правилца в „King of New York”, които ненужно усложниха концепцията. Иначе всичко останало си е едно и също, хвърляте зарове, тупате чудовища, трупате точки и към всичко това прибавяме великите, безумно забавни илюстрации и висококачествени компоненти, запазена марка за IELLO. Крайния резултат – сигурна рецепта за успех, превръщаща двете игри от поредицата в това, което наричаме „модерна класика“.

    В следващите редове ще ви поговоря малко за последните продукти от „King” поредицата. Бързам да ви кажа, че те попадат в графата „ ненужни допълнения“. Спряхте да четете нали (що винаги си го причинявам сам това) ? „Monster Pack” бе новата идея на IELLO да „цеди“ пари от франчайза, пускайки ни култови чудовища, по които да се зарибява феновете на играта. Звучи ви като поредния „money grab” и е. Е, сега вече се чудя защо да продължавам да пиша...
    И аз подходих с недоверие към идеята. Основна причина за това беше и факта, че в последната година IELLO тотално ме объркаха с “King of” серията. Обявиха мобилна версия на играта. Добре. Използваха го като предтекст за издаване на ново копие на оригинала, “King of Tokyo”, уж само с нов арт, но се оказа и с нови чудовища. Не е добре, защото отново се целеше портфейла на феновете на поредицата. После дойде допълнението "Power up" за "King of New York". После обявиха нови чудовища, които ще продават на дребно, за тези, които не са си купили втората версия на оригиналната игра. Та в цялата тази каша, най-накрая стигнахме и до “Monster Packs”. Аз лично се обърках. Вероятно и вие. Давайте тогава да ви кажа за какво иде реч...защото напук на всичко се оказа, че си струва.


Може ли да има по-добър избор ?

Който се страхува от Ктулу
Към този момент може да намерите два продукта в „monster packлинията, като те са съвместими както с "King of Tokyo", така и с "King of New York". Избора на двете нови чудовища е малко странен на пръв поглед. Още в оригиналната игра на разположение на играчите беше „Кракен“, който си беше същински Ктулу (мога да се удавя в лигите на всички Лъфкрафт фенчета). Ако пък трябва сумарно да ви кажа колко „гигантски маймуни“ има налични за игра във всички версии на играта, ще трябва да ползвам калкулатор. И напук на всичко това – първия „monster pack” е посветен на Ктулу, а втория на Кинг Конг. Скучно ли ? Всъщност, може ли да има по-добър избор ?

Добрия стар крал Конг
    Общото на пръв поглед между двата „пака“ е, че получавате картонено стенди на даденото чудовище, естествено издържано в култовия за цялата поредица арт и традиционното персонално табло, на което да отчитате събраните точки и броя ви сърчица-живот. Освен това всяко чудовище пристига и с набор от шестнадесет карти, по осем за „King of Tokyo" и осем за "King of New York", за да може да го използвате с „Power up” допълнението и за двете игри.

    Всичко казано до тук, вероятно не ви изненадва. Точно това сте очаквали и вие от подобен продукт – нови чудовища, които да се опитат да заситят безкрайния апетит на феновете на поредицата за още и още. Как ще се почувствате обаче, ако ви кажа, че в двата „monster pack” ще откриете нови правила, допъления, които подхождат на всяко себеуважаващо се разширение ?

Кралят на дълбините срещу Кралят на черепа

Специалните умения на Ктулу основни ви раздават токени "безумие"
    Започваме с Ктулу – трябва да му отдадем заслужено, все пак...човека си е древно божество. В “monster pack”-а посветен на него ще откриете два вида токени. Едни са във правоъгълна форма и са двулицеви. От едната страна има изобразен култист ( супер симпатичен ), а от другата древен храм на страховитото божество. Вероятно се досещате, че храмовете използвате само в “King of New York”, където те влизат в ролята на поредната сграда, налична за разрушение от вашите чудовища.

Култисти, храмове и "безумие" - какво му трябва повече на един Ктулу ?
    Доста по-интересни са „култистите“. Тях може да използвате и в двете вариации на играта. Основното им предназначение е...да служат за валута. Когато ги „натупате“ ги трупате пред себе си и във всеки един момент от играта, по време на ваш ход, може да използвате токен с „култист“, за да си осигурите точка живот, точка енергия или едно допълнително хвърляне на заровете.  Казвайки ви всичко това, вече се досещате, че „култистите“ всъщност са доста ценен ресурс, които може да промени хода на играта. Ако трябва да им дам оценка, то тя би била, че те са едно отлично допълнение към играта.

    Освен „култисти/храмове“...дръжте се здраво, имате и токени „безумие“ ( “madness” ). Едва ли има игра, съдържаща дори и щипка от творчеството на Лъфкрафт, в която да няма подобна механика. И тук тя не прави изключение. Използвайки „power up” картите на Ктулу, раздавате токени „безумие“ на останалите играчи. В началото на хода си, играчите отделят настрана толкова на брой зарове, колкото токена имат пред себе си. Тези зарове може да хвърлите само веднъж и трябва да използвате резултатите им, така както се получат. Добрата стара „take thatмеханика в "King of Tokyo"/"King of New York". И както винаги – определено ще бъде доста противоречива. За тези от вас обичащи агресивния подход, тя ще е повече от добре дошла. Едва ли обаче така стоят нещата за по-миролюбивите геймъри, за които игрите от поредицата са повече „семейно“ ориентирани. За тях това ще бъде нещо абсолютно ненужно и дори неприятно.

Monkey SMASH !
    Какво новичко получавате в комплекта на Кинг Конг. С една дума – сгради. С две думи – Токийската кула и Емпайър Стейт Билдинг. Учести ви се сърцебиенето, нали ? Двете легендарни постройки са съответно за всяка една от версиите на играта. Направени са от твърд картон и е нужно да ги сглобите. Как е целта им ? Допълнителна, нова възможност за крайната победа. Всяка една от сградите включва три части, които ако искате може да разглеждате като етажи. Хвърляйки определена комбинация от зарове, вие може да придобиете контрол над етаж. Владеейки етажа, вие получавате специален бонус в началото на всеки ваш ход. В момента в който придобиете контрол над най-горното ниво на дадена сграда, то печелите играта автоматично ! Лично аз винаги съм почитател на алтернативните начини за победа. Колкото повече, толкова по-добре, защото така се обогатяват стратегическите възможностти в дадена игра. Всичко това ваши с пълна сила и за "King Kong Monster Pack" и механиката на сградите. Абсолютно, наелектризираща и култова механика, когато дава изцяло нов момент в игрите от "King" серията. Смея да твърдя - задължителен елемент за всяка бъдеща игра ( поне лично за мен )

Глезотийка

    Да, точно така, „monster pack”-овете са си глезотийка. Още в началото ви казах, че това са две абсолютно ненужни допълнения за „King of Tokyo”/”King of New York”. Но пък са тоооолкова култови ! Първо, най-после получавате възможност да играете с автентичните си любими чудовища. Освен това, въпреки брилянтата визия и качество на "паковете", те не са само визуална притурка. В тях ще откриете нови геймплей механики, които всъщност са супер качествени и без никакво съмнение само ще обогатят преживяването ви в компанията на игрите от серията. Дори нещо повече - могат да ви вдъхнат нова страст към игране на игрите (както се случи при мен!) И за финал - пристигат на смущаващо ниска цена, за това което получавате ! Лично за мен, "monster packs" са абсолютен "no brainer" за хора обичащи "King of Tokyo"/"King of New York" и горещо, горещо ги препоръчвам на всички фенове !

(бел.ред. А аз очаквам следващото "чудовище" от серията. Една Мумия например или добрия стар Франкенщайн. IELLO вие сте на ход ! )

Оценка : Отличен !


"Monster Packs" за "King of Tokyo"/"King of New York" може да намерите при нашите авери от opgames.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар