четвъртък, 8 март 2018 г.

Високоскоростни залози – Downforce



от Христо Симеонов

    „Всяка игра заслужава още един ход.“ Едва ли има по-подходящо начало на тази статия, от мотото на компанията "Restoration Games". Създадена от големия дизайнер Роб Давю и бордгеймс ентусиастът ( и колега юрист ) Джъстин Джейкъбсен, тя започна да функционира активно на пазара миналата година, когато ни зарадва и с три отлични заглавия. ( бел.ред. Ревю на Indulgence ).

    Играта, която ще ви представя днес е нова версия на заглавие появило се преди повече от четиридесет години. В далечната вече 1974г., култовият дизайнер Волфганг Крамър публикува първата си игра наречена "Tempo". Тя представлява лишено от тема състезание, провеждащо се на право трасе. През 1980г. играта реализира „втория си живот“ под името „Niki Lauda’s Formel 1“ от където получава и класическата си Формула 1 тема – състезание с болиди. В следващото десетилетие играта е издавана под редица заглавия, сред които най-популярното е „Daytona 500”. През 1996г. е последното появяване на играта, под името „Top Race”, когато тя е номинирана за "Spiel des Jahres", но не печели, губейки от друго заглавие на Крамър, абсолютната класика „El Grande”.

    В следващите повече от двадесет години играта потъва в забвение. До миналата година, когато с благословията на Роб Давю, тя получи нов живот под името “Downforce”. Новата версия, освен ново наименование, включва и няколко леки промени по правилата и размазваща нова визия.  В следващите редове ще ви споделя какво се е получило в крайна сметка и защото е толкова важно тази игра да получи нов живот.


Инвеститори край трасето

Идеята за анонимните състезатели мен лично ми харесва
    „Downforce” е състезателна игра с карти за двама до шестима играчи. Дизайнер е Волфганг Крамър, а издатели са Restoration Games.

    „Downforce” ни пренася в шеметния свят на най-скъпият автомобилен спорт – Формула 1. Високо-октанови преследвания, революционно технологични автомобили, бляскави красавици и смели, чаровни състезатели. Пантеона на Формула 1 е наситен с толкова събития, легенди и трагедии, че винаги представлява интерес, дори и за неутралния зрител. В „Downforce” обаче, вие не сте състезатели, напук на класическия „racing” характер на играта. Играчите влизат в ролята на инвеститори, собственици на отбори, преследващи възможността да натрупат най-много от финикийските знаци...в милиони. За целта, в хода на играта тайно наддавате за краен победител в състезанието.

Скучното "country side" трасе
    Първият ви досег с „Downforce” ще ви накара веднага да си помислите – поредната „състезателна“ игра. Игралното поле представлява трасе ( двустранно е и винаги ще искате да играете на борда, изобразяващ Монако  ), на ваше разположение са шест пластмасови колички, всяка в различен цвят, представляваща различен състезател. Нещо повече, самите състезатели нямат име, нито някаква друга характеристика, освен цвета си. Скучничко на пръв поглед. И сега очаквате да ви кажа, че хвърляте зарове и движите количката си докато един от играчите не пресече старт-финалната права. Да, ама не. „Downforce” е състезателна игра с карти. Предполагам си го представяте, нали така. Ще ви стане ли по-интересно ако ви кажа, че играейки карти движите и колите на опонентите си ? Освен това в „Downforce” огромно значение играе и първоначален търг за придобиване на кола и последвало залагане ( на три пъти ) за краен победител в състезанието. Да, продължавам да пиша, знам че грабнах интереса ви.

Най-добрият бизнес-план

Ех, доброто, старо и вълнуващо Гран при на Монако
    Ще започна от основите. „Downforce” е състезателна игра, която се играе докато направите една обиколка около трасето, придвижвайки шест пластмасови болида. В зависимост от позицията им при пресичането на старт-финалната права, те се класират на определено място и получават съответната парична сума. Играчът генерирал най-много пари, долари, евро, злато, абе както искате го наречете е краен победител в играта. Акцентирам ви на фразата „генерирал“...но за нея след малко.

Картите "speed" са основата на играта
Всяка игрова сесия на „Downforce” всключва две фази – търг и състезание. Преди обаче да се гмурнем в тях, нека си поговорим за картите „speed”. Последните са солта, пипера, мерудията, похлупака, авокадото и сьомгата на „Downforce”, защото изпълняват важна роля и в двете фази на играта. Върху картите „speed” ще намери в различни комбинации цифрови стойностти, маркирани за различните автомобили по цвят.

Не е нужно от арт. Играта носи един култов, ретро полъх
    Преди началото на всяка сесия в „Downforce” се провежда търг за автомобилите. В играта винаги участват и шест коли, без значение от броя на играчите. Така при по-малко от шестима около игралната маса, просто някой ще бъде с повечко коли. Търга се провежда на случаен принцип като се обръща „speed” карта означена с „осем“, която ни казва и за коя кола наддаваме. Освен това, до обекта на търга се обръща и карта със специално умение. 

Специалните умения
    Досещате се, че започва да става горещо и стигаме до едно от любимите ми нещица в „Downforce”. Вседи един играч ще разполага със специално умение ( ако закупите повече коли, печелейки търг за повече от един болид, поради това, че играете по-малко от шестима, то си избирате едно от всички умения, което да ползвате ). Уменията най-общо казано променят някое от основните правила в играта – как да активирате „speed“ картите, опция да се движите сам, допълнително движение напред ако завършите хода си на правоъгълно местенце от борда и все в този дух.

Червена кола, осем напред !
    Идеята за специално умение на вашите болиди е безумно, страхотно, невероятно свежа и забавна. Веднага ще се влюбите в нея и ще започнете да се питате „ защо това го няма в повече състезателни игри ?“. Е, има и малко негативно в цялата история. Първо, уменията са точно шест, което е малко тъжно, защото всяка игра ще виждате едни и същи ( всички ) от тях. Хубавото в цялата работа обаче е, че от "Restoration Games" вече са взели под внимание този проблем и набързо обявиха допълнение с нови специални умения, което ще е налично по някое време тази година. Втория проблем на уменията в „Downforce” е доста по-сериозен и той е, че откровено им липсва баланс. Някои измежду тях  са „БЕЗУМНО СИЛНИ“, докато други са по скоро епизодични и може въобще да не се създаде възможеност да ги ползвате. Цялото това нещо малко „убива“ усещането за играта у някой играчи и дори може да доведе и до „сърдити физиономии“ край игралната маса, придружени с викове – "Що го играем това ?". Не бързайте обаче толкова. „Downforce” е изключително лека,бърза и приятна игра. В нея има достатъчно дълбочина на стратегията, без да я превръща в изпепеляваща мозъчна мелачка. Именно затова е по-вероятно да не обръщате толкова внимание на специалните умения. Да, не са балансирани, но пък играта продължава да е добра.

Изглежда сложно, но не е. Просто е брилянтно
    Та стигнах и до пустия търг. Пфу, дългичко беше. Когато се определи обекта за наддаване, всеки играч тайно играе от ръката си „speed”карта. Това ,което ви интересува на нея е цифричката срещу съотвения цвят кола, за която се борите. Който предложи най-много ( в милиони се смята, драги ) взима колата и специалното умение. Естествено, както при всеки търг, ви се иска да минете "най-тънко". Защо това има значение ли, ами защото в края на играта, сумата похарчена за закупуване на болиди, се води от крайния ви резултат. Представете си го така - взимате заем от банката да си купите отбор във Формула 1 ( коя банка дава такива заеми да се наредя ), а след края на сезона трябва да го върнете. Чисто геймплей - страхотно решение. Бих го нарекъл "класически евро подход" на точкуване. За да следите цялата тази информация, в комплекта към Downforce” ще откриете и дебеличко тесте с листчета за отбелязване на дадените суми и залозите.

Gentlemen, start your engines
    Преди да си говорим за залозите обаче нека все пак спомена и няколко думи за самото състезание. Вече ви казах, че то се провежда с карти. Всъщност е много просто - когато сте на ход играете "speed" карта от ръката си и движите количките изобразени на нея. Именно в тази елементарна механика се крие една от най-големите магии на Downforce”, закодирана в едно 
просто правило "движите всички колички". Да, в играта не се грижите само за напредването на вашите болиди. Когато цвят кола е изобразен върху играната от вас карта вие сте длъжен да го преместите. Без значение, че това може да навреди на вашите болиди. Феноменално хитра и елегантна механика, която ви дава отговор на въпроса, защо тази игра заслужава да достигне до колкото се може повече геймъри.

Тежък трафик на Яхт-клуб шикана
    Иначе самите болиди при движението си спазват елементарни и логични правила. Движите се само напред, може да изпреварвате заобикаляйки и по диагонал. Не може да се движите настрани...то пък и коя кола го може. Не може да има повече от един болид на поленче от борда. Когато пред вас има друга кола и не можете да я изпреварите, спирате зад нея - тя ви блокира да продължите напред.

Оспорван финал
    И така немуниемо стигаме до следващия елемент в Downforce”, който превръща тази игра във вълнуващо събитие. Залагането. Как да не ви се разтупти сърцето, когато се намеси добрия, стар хазарт ? В Downforce” той следва едно много просто правило - може да залагате за всяка една кола ( не е нужно да са вашите ), като залагате само за краен победител. Елементарно, лесно и елегантно. Какво повече може да искаш ? Във всяко състезание в Downforce” залагате точно три пъти. Всеки път може да залагате на една и съща кола или да променяте избора си. Тънкият момент е, че колко по-рано сте познали крайния победител, толкова повече пари ще генерирате накрая на играта. Без никакво съмнение това е най-интригуващия момент в играта. Една отлична механика, която издига Downforce” над обичайното за състезателния жанр, превръщайки играта в различно и уникално заглавие.

Модерна класика

    „Downforce” е вълнуваща и елегантна състезателна игра, която включва няколко изключително интригуващи механики. Ако трябва да сме честни дори, „Downforce” не е толкова състезателна игра. Типичният „racing” момент остъпва място на началния търг и залаганията. Именна те са сърцето на „Downforce”, там се случва всичко вълнуващо в играта. Без никакво съмнение, говорейки за настолни игри, за мен тези механики са „евро“. Няма зарове, има игра на карти. Смея да твърдя, че късмета е сведен до санитарния минумум в „Downforce”.

    Почти не споменах нищо за визията на играта, а тя е перфектна. В кутията наистина няма особено много компоненти, но каквото има е на топ ниво. Болидите са симпатични, без да са най-невероятните миниатюри, които сте виждали. Картите са с отлично качество и въобще не прави впечатление липсата на илюстрации. Даже нещо повече. Оформлението на картите в комбинация с избраната цялостна визия на борда, навява едно култово,класическо, ретро усещане. Играеки „Downforce” се чувствам като зрител на легендарните битки във Формула 1 от 70-те и 80-те години на миналия век. Например, Ники Лауда срещу Джеймс Хънт. Или драматичните шампионски титли на Джаки Стюарт. Без в играта да имаме какъвто и да е намек за реални, исторически събития, визуалното й оформление само ви подтиква да потънете сами в този „филм“.

    Не мога и би било грехота да не ви препоръчам „Downforce”. Без никакво съмнение – една от най-добрите игри за 2017г. ! Доста дълго обмислях дори да я включа в своя топ десет за годината. Това, което ме спря е, че играта реално е на повече от четиридесет години. Но това не трябва да отказва вас от това да я пробвате. Защото „Downforce” е поредния пример, че в настолните игри добрият дизайн е вечен.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Геймъри от всякакъв калибър
2. Почитатели на състезателните игри
3. Фенове на Формула 1
4. Любители на "евро" игрите

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 6 / 6

Преиграваемост : 5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


Няма коментари:

Публикуване на коментар