вторник, 13 февруари 2018 г.

Изяществото на Азия – Hanamikoji


от Христо Симеонов

    Като се замисля колко много пъти съм ви говорил за „елегантни“ игри в мойте ревюта (ако все пак някой ги чете, де ). Използвам този израз най-често, за да описвам игри с фин и деликатен геймплей, в който се потапяш за секунди и не искаш да изоставиш. Много от вас знаят, че винаги горещо съм насърчавал подобен тип игри, без значение от тяхната тема или жанр.

    В играта, за която ще ви говоря в следващите редове елегантността струй отвсякъде. Като започнеш от темата, базирана на легендарните японски гейши, та до геймплея, който е фин и пленителен като цъфтежа на вишните (ако не ме разбирате, задълбайте малко повече в японската култура ). Само името малко куца, защото  е трудно както за прочитане, така и за запомняне. Но това не може да е сериозна критика. Да видим за какво все пак става дума.


Простосмъртни музи

Шепа токени
    “Hanamikoji” е малка настолна игра с карти за двама души. Дизайнер е Кота Накаяма. Издатели са тайванците от „EmperorS4”, който са една повече от отлична компания, с доста интригуващ каталог.

    “Hanamikoji” ни пренася във феодална Япония, в разходка по едноименната улица, част от старата столица Едо. В тази епоха Ханамикочи е известна като „улицата на гейшите“. Играчите влизат в ролята на пътешественици, борещи се да спечелят благоразположението на седемте гейши-господарки, събирайки предмети, представляващи интерес за тях.

Илюстрациите в играта са вълнуващи
    Бързам веднага да отворя една скоба за всички вас, за които думата „гейша“ е синоним на „лека жена“. В древна Япония с гейшите са били жени обучавани в специални школи, етикет, маниери, получвали са познание за владеенето на различни музикални инструменти, художествени изкуства, калиграфия. Доста по-адекватна и коректно би било да ги определяме като „артисти“, прилагайки съвременните разбирания.

    “Hanamikoji” е ужасно бърза игра, която продължава от един до три хода. На масата между двамата играчи има разположени седем карти изобразяващи седемте гейши. Всяка носи определен брой точкичар“, от две до пет и се „интересува“ от различен предмет – музикален инструмент, ветрило, чадърче, свитък и т.н. За да спечелите играта, трябва в края на хода да имате благоразположението на четири от гейши или на по-малко, но само ако те ви носят единадесет или повече точки „чар“.

    “Hanamikoji” с лекота може да причислим и към жанра на „микро“ игрите. В малката кутийка на играта ще намерите всичко на всичко 28 карти, седем от тях изобразяващи гейшите и двадесет и една обозначени като „предмети“. Част от съдържанието са и шепа токени, с чиято помощ отбелязвате действията си и благоразположението на гейшите. Типично за „микро“ игрите “Hanamikoji” би трябвало да е игра, която не работи, ако съдим по изключително семпло звучащият й геймплей. За огромна изнанеда обаче, тя не просто работи, а е повече от отлична.

Неочаквана стратегия

    Ако трябва да определя жанрово “Hanamikoji”, то тя е “area control”/ контролиране на територия / игра. Вероятно тази констатация ви стряска, особено след като ви казах, че в играта имате няколко карти и шепа токени. Основата й обаче е именно контрол, в случая върху седемте гейши разположени на игралното поле между двамата играчи. За да получите благоразположението им, трябва да ги спечелите с търсените от тях предмети. Именно последните са основните компоненти в играта. Така вече ви става ясно, че “Hanamikoji” е и „hand management / менажиране на карти / игра. Наистина впечатляващо за толкова малка игра.
Във всеки рунд на “Hanamikoji” участват точно двадесет карти „предмети“. Играчите си раздават по шест, а останалите формират тесте, от което теглите в началото на хода. Самите ходове в “Hanamikoji” включват три фази, а гореспоменатото раздаване на карти е първата от тях. Сърцето на играта е втората фаза обозначена като „действия“.

Играта е издържана в класически стил
    В “Hanamikoji” всеки един от играчите разполога с точно четири действия, който са еднакви. Така де - в играта двете страни на конфликта са абсолютно идентични и няма никакъв елемент на асиметричност, което макар на пръв поглед да изглежда като минус, върши чудесна работа. Възможните ви действия се отбелязват посредством токени, което пък позволява лесно да следите какво сте използвали и какво не - още един плюс към компонентите и избрания подход за представене на геймплея. По време на фазата „действия“ играчите се редуват да извърват екшъни, докато използват всичките си четири. Преди да извършите действие, задължително условие е да изтеглите карта от тестето „предмети“.

Токенът отбелязва благоразположението на гейшата
    За да спечелите благословията на дадена гейша, то в последната фаза на хода, означена като „точкуване“, трябва да имате най-много карти изобразяващи предмета, който тя иска, на масата пред вас. Както ви казах – "area control" игра, при това с доста елементарен геймплей. Именно в духа на „манипулиране на карти, с цел точкуване“ са и споменатите по-горе четири възможни действия. Едно от тях ви позволя бувкално да „скриете“ една карта с лицето надолу, като тя ще бъде точкувана за съответната гейша. 
Точно на другия полюс пък е действието „trade-off”, с чиято помощ може да извадите тайно две карти от ръката си и те да не окажат влияния върху крайното точкуване за благоражположението на гейшите.

Ето така се печели благоразположение
    Защо искате да криете карти от ръката си ? Отговор на този въпрос ви дават другите две възможни действия. Те въвеждат добре познатата „draft” (едновременен избор на карти) механика в “Hanamikoji”. С екшъна „Подарък“ вие обръщате три карти от ръката си, опонента ви си избира една,a за вас остават другите две, като и трите карти се поставят до съответните гейши. „Съревнование“ пък е най-интригуващото действия в “Hanamikoji”. Обръщате от ръката си четири карти, групирани в две групи от по две карти. Опонента ви избира едната двойка карти и ги играе, а за вас остaва другата. Стана ви ясно предполагам, колко сериозна е стратегическата дълбочина в “Hanamikoji”. Привидно елементарна игра, в която обаче има доста комбинации и опции. Последното става възможно и поради факта, че нямате избор дали да играете дадено действие или не – задължени сте до края на хода да извършите и четирите. Вие само определяте реда, в който те се случват.

Съкровище в чекмедже

    “Hanamikoji” е една от най-добрите игри за двама, на която съм попадал към този момент. Играта е точното определение за това, което бих описал като настолно лакомство ( Board delight. Добре ми се получи тук, нали ). Настолно лакомство, направено само от тридесет карти и шепа токени. Определено няма да „полепне“ по талията ви.

    “Hanamikoji” предлага фин, елегантен геймплей, който се усвоява бързо, но предлага ужасно много дълбочина. Същевременно всяка игрова сесия е светкавично бърза. Но пък е толкова заразителна, че не се съмнявам – ще повторите веднага. И към всичко това прибявяме изключителното качество на компонентите, отлично написаните правила и спиращите дъха илюстрации. “Hanamikoji” е заглавие, което ще си позволя да ви препоръчам. Една истиснак перла скрита в миниатюрна кутийка.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Ако си търсите игра за двама
2. Ако търсите подарък за специален човек
3. Любители на сериозни стратегии

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 5.5 / 6

Преиграваесмост : 5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар