сряда, 22 ноември 2017 г.

Изкуството е вечно – Modern Art


от Христо Симеонов

    Може ли да наречем настолните игри изкуство ? Нали и в тях има по нещо от твореца, който е използвал своето знание, уменията си, за да ни представи определена информация за света под някаква форма, докосваща естетическите и умствените ни възприятия.

    Мнозина от вас вероятно ще скочат, че настолните игри не могат да бъдат изкуство. Купчина карти, шепа картонени токени и шарени дървени кубчета няма как да застанат рамо до рамо с една изящна скулптура или със затрогваща сетивата стихосбирка. Но пък не е ли една съвършена геймплей механика достатъчна, за да ви донесе естетическа наслада, ново познание и радост ?

    Залитам в някакви философски размисли и за малко да забравя, за какво ще ви говоря в следващите редове. Обект на това ревю е една игра, която с право може да бъде наречена „модерна класика“. Тя се появява за първи път през далечната вече 1992г. и е едно от най-ранните творения на дизайнер,  до чието име спокойно можем да сложим определението "легенда в хобито". В това ревю ви споделя какво мисля за новата версия на играта, дали тя носи духа на оригинала и защо въобще си позволих да я нарека „модерна класика“.


Изкуство за продан

Картонени токени за пари - одобрявам
    „Modern Art” е игра с карти за трима до петима играчи.  Дизайнер е небеизвестният д-р Райнър Книция, автор на близо шестстотин настолни игри и име познато на всеки един фен в хобито. Игрите на Книция са толкова популярни, награждавани и обичани, че дори без да знаете, вероятно сте играли поне една от тях. 
Modern Art” пък, появявайки се през 1992г., както вече стана дума, е първата игра от прочутата „трилогия на търговете“ на хер Книция, включваща не по-малко популярната игра „Medici” и бижуто Ra, за което вече съм ви говорил. За новото издание на играта пък са отговорни „Cool mini or not”.

    В „Modern Art” играчите влизат в скъпите костюми на директори на едни от най-престижните и богати галерии за модерно изкуство в света. Целта ви е доста комерсиална – стремите се да направите вашата галерия най-богата, купувайки и продавайки картини. Последните идват под формата на величествено илюстровани карти, дело на петима различни художници.

    „Modern Art” продължава точно четири рунда. Всеки един от тях играчите провеждат търгове за картини, излагайки на продан картите в ръката си. Един рунд приключва когато се предложи за продажба пета карта от един художник. Между рундовете всички картини, които сте закупили се „осребряват“, според пазарната цена за съотвения им автор. Накрая на играта играчът с най-много пари е победител.

Феерия от търгове

    Когато се запознаете с правилата на „Modern Art” за първи път, те ще ви се сторят изключително нелогични. Всеки играч разполага с определен брой карти в ръката си, с определен брой картини. Избирате една от тях и я обявявате на търг, а ако успеете да я спечелите я поставяте пред себе си, в галерията си и в края на рунда я продавате за определена сума пари.

    Звучи странно, че хем държите картите в ръката си, хем ги пускате за продажба. Не са ли всъщност тези картини на ваши ? И ако са, защо трябва да преминат през търг ? Объркахте се, нали. Ще се опитам да ви дам едно тематично обяснение, което няма да намерите никъде в правилата на играта. Представете си, че картите в ръката ви, които получавате на произволен принцип от общо тесте в началото на всеки рунд, са творби на млади художници. Никому неизвестни таланти, които се опитват да заслужат своето място в някоя измежду най-влиятелни художествени галерии по света. Вие получавате тези творбите в ролята на своеобразен дилър на изкуство. След което ги излагате за продан и ако, в ролята си на директор на дадена галерия, решите да ги купите, то плащате парите на художниците и вече картините са ваши.

   Смятам, че придобихте представа. Типично за повече игри на Книция и в „Modern Art” липсва ясно изразена тема, която да дава обяснение на геймплей механики. Затова и някои играчи недоумяват как хем имаш картите/картините в ръката си, хем не са част от галерията ти и в края на рунда не можеш да ги продаваш.

    Всичко останало в играта са многократно споменатите търгове. Всеки път когато сте на ход избирате една карта от ръката си и я обявявате за продажба. А анатомията на картите, освен впечатляваща илюстрация на модернистично платно и името на автора му, включва и вида търг. В „Modern Art” има точно пет различни вида търгове. Последното е направено за богатство на геймплея, защото съгласете се, ако провеждахме само едно и също действие всеки ход, играта щеше да бъде доста скучна.

    Правилата за провеждане на търговете са добре познати и смея да твърдя, че играчите ще свикнат изключително бързо с тях. Имаме класическия „отворен търг“ – всеки крещи около масата, докато остане само един. При „скрития търг“ пък, всеки играч тайничко поставя определена сума пари в ръката си и по сигнал всички едновременно разкриват колко са заложили. Няма как да пропуснем и търга с „една оферта“ – започвайки от ляво на продавача, всеки играч прави оферта по-висока от предната или казва пас, като последен може да направи оферта и самия продавач ( обясних ви защо по-горе ). Особено интригуващ е търга с „фиксирана цена“. Продавачът обявява желаната от него цена. По ред останалите играчи казват дали я плащат или не. Ако никой не  купи и офертата се завърти пак до продавача, то той трябва да плати парите. Така не може да кажете „петстотин хиляди“, защото после ще ви се наложи да ги платите. Малко объркващ е „двойния търг“. Начинът му на действия е брилянтно механичен откъм геймплей гледна точка. Когато играете картина с такъв вид търг, то трябва да свалите втора от същия автор, но продаваща се по различни правила. Ако вие не можете да играете втора картина от същия автор, може да го направи някои от другите играчи с което да стане активния продавач.
Таблото за оценяване на художниците
    В такъв маниер се движи всеки рунд в „Modern Art”. Активния играч избира карта, разкрива я и се провежда търг. Когато обаче бъде обявена за продажба пета картина от един художник, рунда свършва веднага, като дори не провеждате търг за въпросната пета карта. Краят на всеки рунд бележи и най-интригуващия момент в „Modern Art”. В зависимост от броя продадени картини, определяте тримата най-успешни художниците. Всеки от тях получава „цена“ за единична бройка от картините си – 30, 20 и 10 хиляди, която се подрежда посредством токени върху специално игрово табло. След което всеки играч продава всички картини, които е закупил през рунда, по цените върху борда. Така може да получите отлична сума пари за картините си, ако те са дело на някой измежду успешните художници или да останете с празни ръце, защото ако имате картини на художник оценен на нула...не получавате нищо.

    Така играта представлява един хитър икономически пъзел, с някакви елементи на area control/ териториален контрол. Искате да пробутате напред един художник, гледайки да придобиете обаче и повечко картини от него, за да ги продадете за пари. В същото време с мнозинство само в творчеството на един автор няма да стане и трябва да лавирате между другите. Още по-интригуващо става, че цените на картините за всеки един художник се запазват и сумират между рундовете. Така ако картините на автора К струват тридесет хиляди първия рунд понеже е бил пръв, в следващия рунд той остава втори и получава „цена“ от двадесет хиляди, а картините му вече струват петдесет хиляди – сборът между рундовете. Абсолютно възможно е, в последния рунд единична картина на даден художник да струва сто и двадесет и хиляди. И ако вие притежавате две или три негови картини, то почти сигурно си гарантирате победата. „Modern Art”, типично по "книциански" си е един великолепно интригуващ мисловен пъзел, в които добрата стратегия и правилните ходове се награждават.

Достойна за всяка галерия

    Абсолютно в унисон с името си, визията на „Modern Art” е произведение на изкуството. Започвайки от големите и стабилни паравани, зад които криете парите си. Всеки един от тях представлява популярна галерия за модерно изкуство, в Париж, Сао Паоло, Ню Йорк, Мадрид и Лондон. Освен чисто визуален дразнител, това може да ви послужи и за обогатяване на играта тематично. Ще го намерите и посочено в правилата, а и аз горещо ви го препоръчвам,когато играете „Modern Art”, преди да поставите карти за търг, опитайте се да „вкарате във филма“ останалите около масата. Вярвам, че знаете как. Всички сте гледали как се правят търгове, а може би сте и организирали. „А сега, дами и господа, една картина от ранния период на прекрасния и интригуващ художник от България ... . Както виждате, тя е от "Червения" му период, колекция, която той рисува в Барселона, докато търси смисъла на живота...“ . Схванахте идеята, нали. АБСОЛЮТНО задължително играйте „Modern Art” така ! Преживяването си заслужава, особено ако сте в компанията на изобретателни хора.

Илюстрациите са реални картини, на реални художници
    Сред компонентите не мога да не отлича и токените представляващи парите в „Modern Art”. Изработени от твърд картон, те са отлично решение и най-важното – не са хартиени пари !

    Естествено, най-голям акцент пада върху картите - все пак те са основата на играта. В размер „таро“ и с илюстрации от картини на реално съществуващи модерни художници, те със сигурност ще ви запленят. Като качество на изработка картите също са на изключително високо ниво. А пък във втората част на правилата на „Modern Art” ще откриете и кратка биографична справка за всеки един от художниците в играта. Просто гениално, красиво и вълнуващо. Ако някога съм искал да слийвна картите си за дадена игра, то това ще да е за „Modern Art”.

Шедьовър

    „Modern Art” е една великолепна игра. Деликатна и елегантна, тази игра е произведение на изкуството. И все пак определено не е за всеки. На мнозина може да се стори суха като механика с тези непрестанни търгове, а абстрактните й илюстрации по картите да им дойдат в повече.


    За мен „Modern Art” е изключително хитър и предизвикателен пъзел с търгове. В същото време играта се играе изключително леко, без да затормозява. Определено и обърнете внимание, ако сте в настроение на нещо такова. „Modern Art” с право може да бъде определена като „модерна класика“ - една елегантна игра, която може да намери място във всяка художествена галерия.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Художници
2. Търговци на произведения на изкуството
3. Когато търсите един вечен дизайн в настолните игри

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 5 / 5

Преиграваемост : 5 / 5


Крайна оценка : 5 / 6

Тонове настолни игри и аксесоари може да откриете при нашите авери от ozone.bg
Цъкни ме !!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар