четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Стоманени крошета – Gekido:Bot Battles


От Христо Симеонов

    Любовта на човечеството към бойните спортове си е пословична. От кървавия пясък на Колизеума, та до мултимилионните галавечери в Лас Вегас, тези спиращи дъха зрелища са предпочитано забавление за милиони. През вековете нашите прадеди са развивали стремглаво бойните забавления, като дейно участие в тях за взимали както хора, така и животни. На последното в наши дни не се гледа с особено добро око...

    Затова е нужно нещо ново. И защо то да не бъде шеметна битка между бибиткащи и святкащи роботи. Та нали „тенекиите“ не изпитват никакви чувства и най-важното – нито грам болка. Пък и доста по-лесно е да изправиш две,три огънати ламарини, отколкото да възстановиш няколко строшени зъба.

    Тази толкова гореща тема съвсем логичко намери своето място и в настолните игри. В последните месеца на пазара се появиха цели две заглавия третиращи потенциални битки между роботи в близкото бъдеще. В това ревю ще ви представя една от тях. Дали си струва и има ли какво да ни предложи поредната биткаджийска игра ? Бързам да ви кажа в следващите редове.


Ламаринени тикви

Всеки от бойците си има персонално табло
    “Gekido:Bot Battles” е игра със зарове за двама до четирима играчи. Дизайнери са Фел Барос ( "Looterz" ) и Ромуло Маркес. Издатели са симпатегите от "Spaghetti Western Games" ("Arcadia Quest", "Dogs of War" ), под шапката на маститите "Cool mini or not".

    “Gekido:Bot Battles” е бойна игра. Играчите се изправят един срещу друг, на предварително сглобена арена, контролирайки роботи. Последните пристигат под формата на качествено изработени, предварително оцветени миниатюри ( кой друг ако не "Cool mini"… ). Всеки робот си има своя собствена характеристика и особеност, за която предстои да си говорим доста и в следващите редове. Победител в играта е последния оцелял.
Както виждате, за някаква сериозна тема в “Gekido:Bot Battles” е трудно да се говори. Играта залага на първо място на МИНИАТЮРИТЕ. Вероятно не сте очаквали нещо различно от "Cool mini or not". Не бягайте обаче – в “Gekido:Bot Battles” си има и доста качествен геймплей. Бързам да ви кажа повечко за него, преди да сте се отказали от играта.

Светещи диоди и скърцащи гайки

Арената
    Геймплея на “Gekido:Bot Battles” почива на три поддържащи колони, включва три основополагащи постулата. Без никакво съмнение най-важния от тях са заровете. Все пак, “Gekido:Bot Battles” е в основата си игра със зарове. В комплекта на играта ще откриете два вида от тях – „Командни“ зарове и „Структурни“ зарове, като за вторите ще стане дума по-нататък.


    „Командните“ зарове в “Gekido:Bot Battles” използвате за да атакувате опонентите си. Което си е основното в играта. Нещо повече, това е задължителното действие, което трябва да правите във всеки един от ходове си. Другото възможно действие е движение по игралното поле, с цел да си осигурите по-добра позиция – различните локации дават различни бонуси. Движението обаче не е задължително. Атаките в “Gekido:Bot Battles” ще ви се сторят до болка познати – хвърляте пет от „Командните“ зарове, като имате право на две повторения. Сетихте се нали – "King of Tokyo"/"King of New York". И преди да заклеймите дизайнерите на “Gekido:Bot Battles” - има и иновативност ! Върху страните на „Командните“ зарове има изобразени шарени символи ( страшно приличат на бутоните от Playstation джойстик ), които се стремите да групирате в комбинации. Последните пък са добре познати за всеки любител на покера – двойка, фул хаус, три еднакви и т.н.

"Tech" картите добавят доза пиперливост в играта
    Най-интересното при формирането на атаките в “Gekido:Bot Battles” е, че предварително обявявате желаната от вас комбинация. След първото хвърляне на всеослушание казвате, какво се опитвате да постигнете. Ако успеете, добре – нанасяте щети на атакувания от вас опонент. Ако обаче нещо не ви достигне, то щетите са за вашия робот. Представете си го тематично – посредством „командните“ зарове програмите софтуера на робота си, а ако нещо се обърка, жалката „тенекия“ изпушва. Като геймплей усещане, мога само да адмирирам дизайнерите за този подход. Определено е глътка свеж въздух в игрите от жанра и чувствително завишаване на стратегическото мислене спрямо игри като "King of Tokyo".

М3-ОW е готов за битка
    Щипка пиперливост в “Gekido:Bot Battles” носят „tech” картите. Получавате ги обичайно, ако се провалите при формирането на най-лесните атаки. Сред тях ще намерите разнообразни неща като „Двойна атака“, „Отблъскващи щитове“, „Насочващи ракети“ и т.н. Всяка карта се играе в разнообразни, специфични моменти  и носи популярния „АХА“ елемент в “Gekido:Bot Battles”. Всеки робот има собствен лимит от карти, които неговия „господар“ ( разбирайте, играча ) може да държи. “Tech” картите са едно чудесно допъленение към “Gekido:Bot Battles”, без да блестят с нещо невиждано и оригинално – просто специални умения, които да използвате еднократно в най-удачния момент.

Знам, че чакахте тази снимка 
    Вече на няколко пъти в това ревю стана дума, че роботите са уникални и не само по визия. В “Gekido:Bot Battles” всеки един от участниците на арената си има собствен стил и носи собствено усещане с геймплея си. Сред роботите има както майстори на атакуващия или защитния стил, така и няколко хитри „джиджавки“ ( сърбеше ме да я използвам тази дума трета страница вече ), които се възползват от умение да държат повече от „tech” картите в ръката си. Специалния стил на всеки робот се отключва с течение на игралната сесия в “Gekido:Bot Battles”. Как става това ? Когато поемате удари. Помните ли „структурните“ зарове. Те са вашите потенциални точки живот. Започват от стойност „шест“  и ги „въртите“ надолу. Когато трябва да слезнете под стойност „едно“, премествате зара в специална колонка върху персоналното ви табло, отключвайки специално умение.

    Така в “Gekido:Bot Battles” имаме един вид „адреналин“ механика. Колкото повече щети поемете, толкова по-силен става боеца ви. Именно това е и най-забавния елемент в играта. Различните роботи, в комбинация с „techкартите са най-силния аргумент за преиграваемостта на играта.

Стружки и леяци

"ЦЕЦО" Бот
     Едва ли е нужно да се спирам на визуалното оформление на “Gekido:Bot Battles”. И все пак ще акцентирам върху две неща. Страхотните, предварително оцветени миниатюри. Шарени, забавни и запомнящи се. Вероятно най-силното оръжие на “Gekido:Bot Battles”, с което играта без никакво съмнение застава в центъра на прожекторите. И срещу всички тези суперлативи застават : скучните „techкарти. 
Разделени в три групи, по цвят, по тях ще откриете само няколко реда текст. Нито и помен от илюстрации. Без съмнение, огромен пропуск на екипа зад “Gekido:Bot Battles”. Или пък са им свършили парите ( не се наядоха тия CMON….).

    “Gekido:Bot Battles” е привлекателна и забавна игра, която без никакво съмнение има свойте достойнства. Играта взима формулата на няколко по-старички заглавия, сред които без съмнение се откроява "King of Tokyo" / "King of New York" и смело надгражда над нея. Отново имате зарове, но се опитвате да правите комбинации с тях. Което пък е препратка към игрите с програмиране. От друга страна, предварително обявявате, коя комбинация се опитвате да постигнете. Чиста препратка към push your luck заглавията. Прибавете към всичко това и шест различни боеца, които се отличават не само по външен вид, а в действителност имат собствен геймплей стил и ще получите една отлично издържана игра.

    НО. “Gekido:Bot Battles” си страда и от няколко недостатъка, сред които най-отчетливо се открояват лошо написаните правила. Не става ясно, кога се използва голяма част от “tech” картите. Срещаме проблем и при правилното времево структуриране на действията – кой след кой играе. Лошото е, че няма никакъв лек за тия проблеми. “Gekido:Bot Battles” определено има нужда от сериозна ревизия на правилата. Лично аз мога да си затваря очите за тези пропуските – играта е лека и далеч не е някоя времепоглъщаща стратегия, че да го мисля толкова. Но определено сред вас има играчи, в които тези зле написани правила ще предизвикат раздразнение.

    Другия основен проблем на “Gekido:Bot Battles” е доста солената цена. Естествено, заради оцветените миниатюри. Именно затова, не съм напълно сигурен, дали това е достатъчно, за да си набавите играта. Ако сте луд по тематика, геймплея и жанра, то “Gekido:Bot Battles” е отличен избор за вас. Ако си падате по дълбоки стратегии, бягайте от тази игра. Ако трябва да обобщя – готини миниатюри, симпатична и забавна игра, но с кофти написани правила и на доста висока цена.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Боксьори и ММА бойци
2. Любители на роботите
3. Ако високата цена не ви притеснява
4. Ако ви е омръзнало King of Tokyo и търсите нещо свежо

Оценка : 

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6

Тонове настолни игри и аксесоари може да откриете при нашите авери от ozone.bg
ЦЪКНИ МЕ !!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар