петък, 13 октомври 2017 г.

Божествените шампиони – Arena : For the Gods


от Христо Симеонов

    Само преди седмица ви говорих за биткаджийка игра. В "Gekido" поемахме контрол над симпатичен робот, опитвайки се да бъде последния оцелял в меле, изпълнено с много огънати ламарини и разлято машинно масло. Днес оставаме в същия жанр, облягаме се на почти същите механики и получаваме почти същата игра...Но само почти.


    "IELLO" явно си обича биткаджийските игри. След като нестихващия успех на "King of Tokyo" бе продължен с няколко експанжъна, своеобразно "stand-alone" допълнение ( "King of New York" ), дигитална версия и чисто ново, преработено второ издание, явно от компанията имат какво още да ни предложат в жанра на игрите вдъхновени от гладиаторските битки от древността. Без повече излишни приказки, нека ви разкрия какво ви очаква на "Арената".


Арената на боговете

Бойците са впечатляващи, без да са миниатюри
    „Arena : For the Godsе настолна игра със зарове за двама до шестима играчи. Дизайнер е младия французин Максим Рамбо ( "The Big Book of Madness" ). Както вече споменах, издатели са гигантите от "IELLO".

    В „Arena : For the Gods играчите в ролята на прославени митологични герой, първенци на боговете, които са поканени да забавляват безсмъртните. Всеки един от геройте представлява някои измежду пантеоните на древните религии – египетска, индуистка, скандинавска, древногръцка, ацтекска и шинтоиска. Разпознали вашите дела на земята, боговете ви канят на арената, за да представите най-зрелищното шоу и да се окичите с титлата „Шампион на боговете“.

Безумно красиво илюстрованите паравани
    Веднага прави впечатление, че този път "IELLO" са заложили на доста по-сериозна тематика. Това става видно и от визуалното оформление на играта ( за него по-късно ), което определено е насочено към една по-зряла аудитория. Правя сравнение на база на това, което беше в “King of Tokyo”, където се търсеше една достъпност и насочеността бе към по-широката публика. „Arena : For the Gods явно има амбицията да ви спечели именно с тази митологична тематика, което трябва да призная им се е получило. Темата в комбинация с визията ще ви грабне и без никакво съмнение ще ви заинтригува.

    А началото на „Arena : For the Gods е повече от обичайно. Избирате си един измежду наличните герой, който идва под формата на картонен "standee" токен върху поставка. Подреждате игралното табло, което представлява арената и поставяте върху него героя си, следвайки едно простичко правило – трябва да изберете празно място. Всеки от играчите получава красиво илюстрован параван и двадесет кубчета представляващи „точки живот“, които скривате зад паравана. Изнанадах ли ви ? Вероятно вече се питате – защо пък ни е нужен параван в биткаджийска игра ? Бързам да ви кажа.

Боговете на арената

Купа с кръв...добре те, почти - токените "живот"
    Споменах ви, че визуално „Arena : For the Gods изглежда като игра насочена към по-сериозни геймъри. Същата констатация бих направил и относно геймплей механиките на играта.

    В основата са заровете. Точно седем на брой, с разнообразни символи по страните си, те ви позволяват да се движите да атакувате или да се защитавате. Именно това е и най-скучната част от играта. Защо ли ? Ами защото не е нищо ново. Всеки ход взимате заровете и ги хвърляте, търсейки желаните символи. Имате право само на едно повторно хвърляне, след което трябва да се оправяте с това с което разполагате. Колкото и да обичам зарове (  а аз ги обожавам ), няма как да подмина, че „Arena : For the Gods не поднася абсолютно нищо ново в основната си механика.

Заровете са си скучнички
    За щастие „Arena : For the Gods си има няколко скрити оръжия, които чувствително подобряват общото усещане от играта. Вероятно продължавате да се питате, за какво са ви параваните в „Arena : For the Gods. Основна част от геймплея на играта ( едно 50 % ) включва провеждането на аукцион . Не очаквахте такъв обрат, нали ? Една класическа „евро“ механика в подобна игра си е наистина любопитно.

Величествен арт
    Това, за което провеждате серия от търгове в „Arena : For the Gods е екипировка. Нали не си представяте, най-личните герой на боговете да се бият голи ? В играта ще откриете тесте с екипировка, разделено в четири категории – оръжия, брони , магии и ездитни създания. Сред въпросните ще откриете цяла палитра от изкусителни артефакти с митологичен привкус. Кожата на Немейския лъв ; Шлем за невидимост ; Маската на Тутанкамон ; Пегас ; Цербер ; Амит ; Фенрир ; Тризъбецът на Посейдон; Копието на Один и много много други предмети излезли от най-популярните световни митологии.

    В началото на „Arena : For the Gods провеждате четири последователни търга за предмети. Тайно един от друг играчите залагат с червените кубчета...залагат с точките си "живот". Вероятно ще ви се стори доста мрачно, но пък си е супер тематично – жертвате частица от себе си пред боговете, за да получите най-добрите оръжия. Чисто механично, с търговете се създава една хитра стратегическа ситуация, в която най-важното е правилно да прецените силите си. И все пак – дори да не заложите нищо отново ще получите екипировка. Просто няма да имате право на избор, а ще се задоволите с това, което ви оставят останалите играчи.

Така започва пътят ви към успеха
    А картите с екипировка са наистина страхотни. Активирате ги посредством заровете и те ви позволяват да се движите по-бързо по арената, да атакувате повече от един противник, да крадете от точките им живот, да се защитавате по-успешно и още много и най-разнообразни специални умения. Без никакво съмнение ще желаете да си набавите най-добрата налична екипировка. Нещо повече, „Arena : For the Gods пристига с достатъчно карти „екипировка“, за да ви гарантира тоново възможностти. От всеки вид се теглят точно толкова карти колкото са играчите. Така броя на възможните комбинации е наистина внушителен. Още повече, като взете предвид, че различната екипировка от различните видове се комбинират по различен начин. Страхотно допълнение към „Arena : For the Gods, което помага играта да е изключително богата на преиграване.

    Дори само картите „екипировка“ да бяха единствената новост в „Arena : For the Gods щеше да бъде достатъчно. Но не , от IELLO са се постарали още. „Arena : For the Gods е изключително богата в тактическо отношение игра. И това се дължи на факта, че в тази игра движението по борда наистина има значение. Забравете "King of Tokyo/New York" , забравете "Ultimate Warriorz" или "Gekido", за която ви говорих преди няколко дни. В „Arena : For the Gods правилното позициониране е важен ключ към победата.


    Всичко това се дължи на разнообразието на самата арена в „Arena : For the Gods. В книжката с правила ще намерите няколко сценария, как да подредите бойното поле в зависимост от броя на играчите. Какво подреждате ли ? Токени представляващи капани или извори на точки живот и масивни кули ( картонени,де ) покрити със шипове ( пак картонени, спокойно), който блокират определени полета. Може да блокирате дори половината арена, ограничавайки пространството за всички около масата. Разнообразните сценарии са може би най-любимото ми в „Arena : For the Gods. Към тях прибавям и двата допълнителни модула за игра – отборно меле и сражение срещу Титана (всички срещу един) и няма как супер развълнувано да не ви кажа, че те правят разликата в играта и и може би проправят рафче за нея в линчата ми колекция.

Убиецът на краля

    „Arena : For the Gods е вълнуваща и напрегната биткаджийска игра. Разнообразните комбинации, които ви предоставят картите „екипировка“ ще ви позволят всеки път да разполагате с различен герой, без значение, че изпозлвате едно и също "standee". Картите "екипировка" ви дават тонове стратегически опции пред вас, събуждайки люпобитството на всеки, търсещ перфектната комбинация.

    Противно на това, което виждате на пръв поглед, ключа към победа в „Arena : For the Gods не е само в заровете. Да, има огромна доза късмет – няма как да го игнорираме при игри със зарове. Но негативните му ефекти могат да бъдат смекчени от правилното ви тактическо придвижване по арената. Негативните ли...не само. Ако не играете мъдро и не вникнете в системата за движение в „Arena : For the Gods, то дори и най-добрите зарове няма да ви помогнат да избегнете поражение.

    Не обелвам и дума за визуалното оформление, защото не мисля, че има нужда. Вярвам, че придобивате представа за него от снимките в това ревю. Ще споделя само, че всичко е на изумително високо ниво като качество, а илюстрациите са зашеметяващи.

    Трябва да ви призная, че след първите ми няколко сесии в компанията на „Arena : For the Gods останах с противоречиви чувства. Пречеше ми факта, че смятах, че на пазара ( и в колекцията ) няма нужда от нова биткаджийска игра. Нещо повече. Изхождайки от факта, че това е игра на "IELLO", а те са автори и на “King of Tokyo”, игра която харесвам толкова много, възприемах „Arena : For the Gods като нейн заместник, като убиец на „Краля“. Вероятно това бе и причината да съм скептичен и да мрънкам – не исках да се разделям с толкова обичния „Крал“. Сега вече мога да ви кажа, че съм грешал. Двете игра са абсолютно несравними, а най-важното – и двете имат какво да предложат на геймърите. „King of Tokyoе един чудесен избор за игра с деца, семейства и новопрохождащи геймъри. „Arena : For the Gods е следващата стъпка, предлагаща отличната механика на търговете, разнообразни специални умения и напрегнат тактически избори – геймплей изискващ определен опит в хобито и насочен без никакво съмнение към по-сериозни геймъри. И така, „Arena : For the Gods е едно отлично заглавие (макар, че все още препоръчвам „King of Tokyo” за начинаещи), което има да предложи много и без никакво съмнение е една от страхотните игри тази година.

Препоръчвам задължително ЗА :

1.Геймъри
2.Митологични маняци
3.Любители на биткаджийските игри
4.Когато обожавате зарове

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Преиграваемост : 5 / 6

Геймплей : 5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


Arena : For the Gods” може да откриете при нашите 

амигос от ozone.bg

ЦЪКНИ МЕЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар