понеделник, 24 април 2017 г.

"Перо и зар" с Янчо Харбалиев : Да имаш клуб за настолни игри е супер забавно !

от Христо Симеонов

    В последните години отвъд океана успешно бе наложен "International Tabletop Day", своеобразен празник на настолните игри, който празнуваме по най-удачния за хобито начин - като играем настолни игри. Денят на настолните игри е винаги през пролетта, макар и не на една и съща, предварително фиксирана дата. Малко като Великден...за геймъри. 

    В навечерието на тазгодишния празник, които ще се проведе на 29.04. реших да ви срещна с човек, решил да се посвети на хобито, следвайки една своя мечта. Янчо Харбалиев е особен човек...в най-добрия смисъл. Винаги усмихнат, приветлив и възпитан. Човек със силна воля и смели мечти. Мечти, за клуб за настолни игри, за място където да се събира както с приятели, така и с нови хора, които да запалва по любимото ни хоби. 

    Пристигам в забързан съботен ден във "Varna Games". Клубът бавно се пълни със жадни за забавление геймъри. Част от масите са заети от играещи "TCG" заглавия, вплетени в пореден кръг от редовните турнирни битки организирани в клуба. Докато чакам Янчо за това интервю пред очите ми се разиграват две прелюбопитни сцени. Първо влиза група младежи, говорещи на развален английски, вероятно чуждестранни студенти. С жадни очи те оглеждат селекцията от игри на клуба, спират се на желана игра и се насочват към масите. Идват за първи път, но вече са открили едно местенце за магия във Варна. След тях в клуба влиза млада майка с две малки момченца. По-голямото от децата, около десет годишно, трескаво се интересува дали в клуба се играе "Yu-Gi-Oh!". Момчето зад щанда, част от екипа на "Varna Games", му отговаря положително. Нещо повече. Кани го да влезне, да погледа и ако иска да опита...напълно безплатно. Майката се съгласява и детето потъва сред масите с разпалени играчи. Сърцето ми трепва. Присъствах на "раждането" на един нов геймър и чувството е страхотно.

    Когато Янчо пристига, провеждаме разговора си в една странична стаичка, своеобразен офис на клуба. Навсякъде е осеяно с "декорации" от отминали събития - балони от Хелоуин (неясно как оцелели все още), плакати за Хари Потър тематична вечер, флайъри и украса. Обстановката е далеч от делова и това не се дължи на безспорядъка, а на нестихващите разговори идващи от препълнения клуб. "Varna Games" е на първо място храм на геймърщината, а след това всичко друго. Един проект, роден от една мечта.


    Ицо: Здравей, Янчо.В началото на това интервю може би ще е интересно за нашите читатели да кажеш няколко думи за себе си и как откри настолните игри ? Или може би те откриха теб ?

Янчо : Здравейте. Всичко започна преди вече доста години, още в гимназията. Тогава открих и първия си клуб, посветен на „Yu-Gi-Oh! Trading Card Game и вечния „Magic The Gathering“. „Клуб“ е силно казано, защото помещението беше по скоро гаражче на два етажа, с мазичка. На горния етаж имаше две маси, а на долния три. Събирахме се да играем на горния етаж, което беше и целта на цялото занятие, на клуба – място за събиране с приятели, „посветени“ в хобито.

Част от селекцията на "Varna Games"
    Ицо : А как се запозна с „Yu-Gi-Oh! и другите „TCG игри ?

Янчо: Съвсем случайно. В един хубав ден се разхождахме из Варна, в компанията на брат ми и майка ми. Сред забутаните и тесни улици на един варненски квартал, попаднахме на място, където се играеше  „Yu-Gi-Oh! Trading Card Game“. Мястото беше почти неоткриваемо. Нямаше нито табела, нито реклама, а в ония години за силен маркетинг през интернет въобще не можеше да става и дума...защото просто почти нямаше интернет ( бел.ред. смее се ). Затова казвам, че запознаството ми с хобито стана случайно. Иначе в онези години с брат ми бяхме изключителни „Yu-Gi-Oh! фенове. Събирахме фалшиви карти и играехме постоянно. Когато открихме въпросното място, аз бях скептип. Може да звучи странно от устата на собственик на клуб за настолни игри, но ми беше някак странно как напълно непознати хора се събираха и играеха. По принцип съм доста здраво стъпил на земята човек и не бях особено въодушевен от този сблъсък с клубната култура ( бел.ред.смее се ).

    Ицо : Любопитно наистина. И значи в това отдавна забравено клубче, от зората на интернет и новия милениум ( смее се ) се случи „магията“ ?

     Янчо : Още с първото посещение, промених мнението си. Момчето, което ме посрещна държеше и мястото. Бе сам и четеше книга, а когато влезнах веднага почувствах атмосферата на мястото. Имаше специален дух. Този толкова силен социален елемент в нашето хоби, бе пропит навсякъде. Той е и това, което ме привлече. Веднага, с умивка, ни беше обяснено на мен и на брат ми, че картите ни са фалшиви (бел.ред. смее се ) и започна същинското ни запознаване с „Yu-Gi-Oh! Trading Card Game“ и потапянето ни в хобито. Усмихнати, интелегентни и забавни хора, в който човек лесно намира добри приятели – това е най-силното оръжие на настолните игри, като в това название визирам както картови,така и бордови и ролеви игри. А с въпросното момче, което ме посрещна в онова забравено клубче, все още сме приятели и до днес играем „Magic“.

Ролевите игри са на особена почит във Varna Games
   Ицо : А идеята за "Varna Games"? Как се роди идеята да направиш нещо свое ?

Янчо : Първото клубче, за което ти разказах, гаражчето, се разпадна когато някои от хората зад него се отказаха. Това реално се превърна в пречка за продължаване на съществуването му. Нуждата от място за игра, бе водеща в създаването на „гаражчето“ и отново изплува като належаща. Затова започнахме да ходим в мола и да играем по масичките в сектора за храни и напитки.

Ицо : Един вид като клуб на открито ?

Янчо : Да, клуб на открито ( бел.ред. смее се ). Не бе клуб. Просто място, където се събирахме да играем. Аз се заех със задачата да поръчвам карти от чужбина и да ги раздавам на приятелите, с които играех. Не печелех нищо от това. Бе от чист ентусиазъм и любов към хобито. Всичко това продължи една година и всъщност бе доста яко. Нещо повече – ставахме повече ! След това отвори едно ново местенце и започнахме да ходим там. Тук искам да отворя една скоба. Всичко това, което ти описвам е свързано с игрите с карти. С модерните, дизайнерски бордови игри се запознах доста по-късно. Не включвам в това число абстрактните игри, които играех всяко лято като дете с дядо ми.

    Ицо : Всички сме минали от там. Шах ? Табла ?

Янчо : Да. И още разнообразни игри с клечки, с карти и прочие. От там е и любовта ми към логическите игри. Но да се върнем към пътя на "Varna Games". Отвориха се още две локации за игри, които обаче бързо затвориха и пак се върнахме на масичките в мола. И тогава реших да действам. Виж, винаги съм имал идея, блян го наречи, да отворя клуб за настолни игри. Това, което ме спираше бе страха дали ще се справя и основно липсата на начален капитал. В един момент обаче успях да заделя средства за началната инвестиция – наем на помещение, закупуване на маси и столове и няколко игри. И реших да започна да осъществявам мечтата си.

   Ицо : Мястото където се намираме в момента, ако не се лъжа, е трета подред локация на "Varna Games" ?

Янчо : Да, трета е. Всички локации на клуба до момента са били винаги в центъра на Варна. В един момент винаги се изправям пред един проблем - „липса на място“. Идват хора, искат да играят, а няма къде да седнат. Затова и се местим в по-големи помещения.

   Ицо : Трудно ли е да се стопанисва клуб за настолни игри в България ?

Янчо : Да и трудностите са от всякакво естество. Основното може би е липсата на някаква ясна прогноза, на планиране. Не знаеш кога ще има хора и кога ще е слабо посетено. И това е въпреки събитията, които организираме. Това пречи да си направиш един правилен финансов разчет, да си изградиш бюджет,да го наречем . За сметка на това обаче, да имаш клуб за настолни игри е супер забавно и това помага да не обръщам внимание на проблемите.

Хелоуин във "Varna Games"
   Ицо : Веднага един прагматичен въпрос. Може ли да се печели от клуб за настолни игри в България, по начин близък до този, по който се случва това на Запад, в Щатите и Канада ?

Янчо : Няма как да се случи като на Запад. То нищо у нас не е като на Запад (бел.ред. усмихва се ). Но аз съм оптимист. Има начин човек да се изхранва стопанисвайки клуб за настолни игри у нас, но трябва да е готов за много препятствия. Изпитанията са доста и трябва да се заредите с търпение и най-важното с желание, воля и любов към хобито.

   Ицо : Според теб, увеличава ли се аудиторията ? Увеличават ли се хората, които играят настолни игри в град Варна ?

Янчо : Постоянно се въртят нови хора. С всяка година стават все повече и повече. Проблемът е, че все още не всички знаят за хобито. Доста хора ги е страх да се престрашат и да се докоснат до него. И това отнема време. Когато обаче веднъж се решат, веднага го обикват. Най-силното оръжие на настолните игри е предаването от „уста на уста“. Когато един опита, той разказва за това на приятелите си и ги води да опитат, защото е видял, че е нещо готино. Но, да, през трите години на съществуване на "Varna Games" хората стават все повече и повече. Преди клуба имаше много индивидуални групички във Варна, които се събираха в различни заведения и играеха. Сега голяма част от тези хора са при нас. На седмица минават повече от сто различни души, които играят при нас във "Varna Games".

   Ицо : Има ли бъдеще клубната настолна култура в България ? На Запад видяхме промяна в правилата на големите издатели, която засегна магазини и клубове, за сметка на онлайн търговията. Застрашени ли са клубовете ?

Янчо : Говорейки за България, според мен, има голяма разлика от град до град. Един клуб трябва да се напасне към културата, към интересите на хората. Да ги усетиш, за да можеш да им предложиш това, което искат. За мен има бъдеще, но то не е еднообрзно. Трябва да можеш да лавираш, да се напасваш към пазара, към хората. Това се опитвам да правя и аз, организирайки разнообразни събития във "Varna Games".

    Ицо : Като каза интересите на хората. Един тривиален въпрос – какво е най-популярното заглавие , което се играе при вас ? Големи тежки "4X" игри, парти игри, игри с карти ?

Янчо : Парти игрите са номер едно. По-специално, игрите с дедукция, които са основен фаворит на посетителите в клуба. "The Resistance:Avalon" е безспорния лидер. Имаме две копия, които не стигат. Постоянно купувам нови копия, защото играта буквално не се прибира, плочките се изтриват и трябва да ги подменям. Също така организираме и редовни турнири на "Avalon". Аз самия също си падам по този тип игри и купувам за клуба основно от този жанр. Основна причина за това са и лесно достъпните правила, който мога да обясня за няколко минути. Извън "Varna Games" знам, че в София има местенца, където се събират играчи за доста по-сложни стратегически игри. Отново опираме до интересите, вкуса на хората и това да се напаснеш към него.

Екипът на Varna Games
    Ицо : "Tabletop Day". Двадесет и девети април този месец. Какво сте приготвили от "Varna Games" за всички гости на Mеждународния ден на Настолните игри ?

Янчо : Ще бъде ден изцяло посветен на нашето любимо хоби. Приготвили сме най-различни изненади, включващи представяне на много игри. Вие ще сте при нас, нали ?

Ицо : Да. То стана като минутка за самореклама на BoarDDelights с този въпрос...

Янчо : Да ( бел.ред. смее се ). Голямото събитие е посветено на "Twilight Imperium 3" и богата палитра от горещи хитове от последните месеци. "OP Games", един варненски онлайн магазин за настолни игри, също ще са при нас и ще организират няколко демонстрации. Целият каталог на "Varna Games" ще бъде на разположение, както и организирани събития на "Magic" и "Yu-Gi-Oh! Trading Card Game". И можем само да се надяваме , че ще успеем да направим всичко това в рамките на един ден. Каним всички на 29.04. при нас във "Varna Games", за да отбележим празника по най-добрия начин – играеки колкото се може повече игри.

    Ицо : И за финал – любимият ми въпрос. Как виждаш бъдещето на "Varna Games" ? Какви са бъдещите ти творчески планове ?

Янчо : Да, наистина доста силен въпрос (бел.ред. усмихва се ). Искам да продължа да развивам мястото, както съм го правил досега. Стъпка по стъпка. Да разширявам представата за клуба към хората. Ще наблегна на реклама, на провеждането на повече събития, насочени както към настолните игри, така и към младежта на Варна. Имам и една по-грандиозна цел. Искам да организирам един мащабен фестивал на настолните игри във Варна. Ако не тази, то догодина със сигурност. Нещо направено и изпипано по западен маниер. Искам да поканим хора от цялата страна. Да организираме демонстрации,лекции и събития, с които да запознаем масово хората с нашето чудесно хоби.

    Ицо : Янчо, благодаря ти за това интервю. Успех на "Varna Games". 


    Янчо : Аз също ти благодаря. Отново, каня всички  на 29.04. да празнуваме заедно Международния ден на Настолните игри.

    Тръгвам си с усмивка от "Varna Games", тръгвам си зареден с положителна енергия. Янчо е един от онези хора, на който всички в сферата на настолните игри у нас дължат много. На своеобразната фронтова линия на хобито, той вече трета година успешно запленява десетки новоизлюпени геймъри, под шапката на "Varna Games", мястото за настолни игри в гр.Варна. В този брой на "Перо и зар" ви срещнах с човек, правещ бизнес у нас. Говорихме за това как се стопанисва един клуб за настолни игри у нас и може ли това да е доходоносно. Но не това бе основното. Най-важното е, че се опитах да ви разкрия една успешно реализирана мечта, мечтата на Янчо, която вече живее и диша в очите и сърцата на десетките геймъри посещаващи всеки ден "Varna Games". Вярвайте във вашите собствени мечти и не спирайте да ги преследвате, защото изпитваме най-голямо щастие именно когато те се реализират

Няма коментари:

Публикуване на коментар