петък, 24 февруари 2017 г.

Едно необичайно разследване - Unusual Suspects


от Христо Симеонов

    Не играйте тази игра, ако не понасяте расистки шеги. Не играйте тази игра, ако сте крайно чувствителни към осмиването на една или друга световна религия. Не играйте тази игра, ако сте феминист. Не играйте тази игра, ако категоризирането на дадена етническа група ви разгневява. Не играйте тази игра, ако не сте широко скроени.

    „Unusual Suspects“ е игра на стериотипи. Чували сте за игри на асоциации, но не и за игри на стериотипи ? Нормално, рядко ще откриете подобни заглавия на пазара. Това се дължи на самата основна идея зад хобито, което се стреми да бъде колкото се може по-достъпно, по-приятелски и семейно ориентирано.

    „Unusual Suspects“ обаче е безумно забавна парти игра. Затова реших и да ви разкажа малко за нея. Предварително се извинявам, ако ви засегна.


Неми свидетели

Малка част от заподозрените
    „Unusual Suspects“ е парти игра с карти за трима до шестнадесет души. Дизайнер е известния италиански маестро Паоло Мори ( “Augustus”, “Libertalia” ). Играта премина през различни издатели, започвайки от "Cranio Creations", та до "Cool Mini or Not" (спокойно, няма миниатюри). Именно версията на последните ще ви представя в това ревю.

    Темата в „Unusual Suspects няма да ви изненада...по-вероятно е да възкликнете „Пак ли“. Извършено е престъпление, този път серия от обири. След месеци старателно издирване, полицията е успяла да стесни кръга на заподозрените до дванадесет души и разполага със свидетел. Има обаче един сериозен проблем – свидетелят не може да идентифицира лицето на крадеца, но може да даде детайлно описание на навиците, предпочитанията  и разбиранията му. Свидетелят без никакво съмнение си е просто голям клюкар.

    „Unusual Suspects“ е кооперативна игра. Напук на цялата тази динамична, екшън тема – крадец и полицаи, в играта няма предател и това не е поредния клонинг от „Върколашкото“ семейство. Всички около масата печелят или губят заедно. Преди това обаче, един от играчите влиза в ролята на споменатия по-горе печален свидетел, а останалите се въплъщават в шлиферите на разследващите полицаи. Играта свършва успеешно ако ченгетата разкрия самоличността на крадеца.


Стериотип ми дай

Джизъс, ис дат ю ?
    Геймплеят на „Unusual Suspects“ е безумно прост и лек, а времетраенето на всяка отделна сесия се движи в интервал между десет и двадесет минути. Но не се учудвайте, когато установите, че играете играта от два часа – тя е точно толкова пристрастяваща.

    В средата на игралната площ, ориентирани към свидетелят, се разполагат дванадесетте заподозрени, под формата на 4х3 мрежа. Заподозрените идват от специално тесте, съдържащо седемдесет карта. Всяка карта съдържа цветен портерет...и само това. Няма надписи, няма имена, няма никакви данни за физически характеристики като ръст и тегло. Това, което може да различите от илюстрациите са лицевите изражения на всеки заподозрян, цвета на кожата им и евентуално някакви допълнителни щрихи – пиърсинг, модни аксесоари ( шапки, шалове, очила ), дребни бижута и някаква част от облеклото ( ревери от костюм, презрамки на рокля). Свидетелят получава две карти, с които да отговаря. Пропуснах да ви кажа тази тънка подробност. Свидетелят може да отговаря на въпросите на следователите само с „Да“ или „Не“. Няма право да дава никакви други обяснения, разяснения и насоки. От специално тесте свидетелят тайно вижда позицията на крадеца в мрежата от заподозрени.

А въпросите са безумни
    Сърцето и душата на „
Unusual Suspects“ са въпросите на следователят. И ако се опасявате, че измислянето на въпроси може да затрудни играчите, не се притеснявайте. В играта ще откриете специално тесте включващо карти с въпроси. Всеки ход полицаите теглят една карта и задават въпрос на свидетеля. Самите въпроси обаче са повече от безумни. „Обичат ли да се прегръщат ?“ ; „Добри шофьори ли са ?“ ; „Религиозни ли са?“ ; „Романтици ли са ?“ ; „Миришат ли добре?“. Това са само малка илюстрация на въпросите в „Unusual Suspects“. Във въпросното тесте ще намерите сто и десет различни питания и всички все в този дух. Някой от тях са смущаващи и деликатни, водещи до това да категоризирате заподозрените в даден обществен стериотип. Заподозреният не е добър шофьор – значи е жена. Заподозреният не е религиозен – значи всички приличащи на мюсюламани отпадат. И все в този дух. Прощавайте, ако съм ви засегнал...

    Когато свидетелят даде отговор, останалите играчи го обсъждат и решават колко от заподозрените да елиминират, изключвайки ги от кръга на евентуалния извършител. Елиминирането има задължителен минимум – поне един, но няма възможен максимум. Ако можете с един въпрос да елиминирате и единадесетте невинни, то толквоа по-добре за вас.

    Казвайки това, може би най-голямият минус на „Unusual Suspects“ е липсата на състезателност. В играта не ви притиска нищо, можете спокойно да изчакате задаването на единадесет въпроси, да елиминирате по един заподозрян всеки път и така да стигнете до реалния извършител. Единствената опасност е да не свалите подозренията си от крадеца, изключвайки го от кръга на заподозрените.

Поредната безумна група заподозрени
    В кутията на „Unusual Suspects“ ще откриете специално тефтерче, на което да записвате резултатите си. Срещу всеки зададен от вас въпрос записвате броя на елиминираните заподозрени. След това умножавате двете цифри и получавате времето отделено за разследване. Накрая на играта събирате изразходваното време срещу всеки въпрос и го записвате. А в следващите игри се опитвате да го подобрите. Всичко това е адски скучно и мога да ви уверя, че няма да използвате тефтерчето. Играта е достатъчно забавна и просто няма нужда от него.

    В правилата на „Unusual Suspects“ ще откриете и състезателен вариант. Той придвижва разделяне на играчите на два отбора, провеждането на паралелни разследвания и точкуване, базирано отново на използваното време за разкриване на крадеца. Този вариант работи добре, превръщайки „Unusual Suspects“ в истинска игра, а не в социален експеримент,.

В името на забавата

     „Unusual Suspects“ е изключително забавна парти игра. Естествено...ако играете с правилните хора. Unusual Suspects“ не е игра са скучни люде. Unusual Suspects“ не е игра за чувствителни. Unusual Suspects“ е игра, която ще ви забавлява, ще ви накара да се усмихнете и да се смеете неистово около масата. Ако търсите точно това в настолните игри, то Unusual Suspects“ е отличен избор

 НЕПРЕПОРЪЧВАМЕ за :

1. Сухари
2. Разпалени либерали
3. По-католици от Папата

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 6 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 6 / 6

Unusual Suspects“ може да откриете при нашите приятели 
от Ozone.bg

ЦЪКНИ МЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар