вторник, 22 ноември 2016 г.

Гробници от карти – “Valley of the Kings”

от Христо Симеонов

    Когато преди повече от осем години, никому неизвествестния тогава гейм дизайнер Доналд Вакарино е изпипвал последните детайли по своето дебютно заглавие, едва ли е подозирал, каква революция ще предизвика то. “Dominion” на пръв поглед е непретенциозна игра с карти, със скучна фентъзи тематика, която обаче съумя не просто да представи нова, уникална за времето си игрова механика, но и да постави началото на собствен жанр.

    В „deck-building” игрите (макар че Вакарино отрича да се е вдъхновил от "Magic: The Gathering") играчите в хода на играта създават собствено тесте карти, посредством което се опитват да достигнат до крайната победа. Днес „deck-building” игрите са едни от най-достъпните и предпочитани заглавия. За това спомага сравнително елементарната им базова механика, която се комбинира чудесно с всякаква тема и сетинг.

    Поради „наводняването“ на пазара с подобни заглавия, особено в годините след успеха на „Dominion” да откриеш търсената, уникална игра, а не поредния клонинг в жанра, не е никак лесна задача. Играта, която ви представям днес категорично попада в “deck-building” жанра. Тя без никакво съмнение е едно от любимите ми заглавия в тази категория, защото комбинира добре познатите вече основи на жанра, прибавяйки към тях няколко нови и доста интригуващи игрови механики, които се вписва чудесно както игрово, така и тематично.


Разцветът на Древен Египет

Съдържанието на тази малка кутийка
    “Valley of the Kings” е „deck-building” игра за двама до четирима играчи.  Автор на играта е популярният дизайнер Том Клийвър, направи име както в настолните ("Swordplay"), така и във видео игрите ("Galaxy!" ). Издател е AEG.

    Във “Valley of the Kings” играчите влизат в ролята на заможни египетски благородници, които подготвят своите гробници в Долината на Царете за неизбежната си смърт. Едва ли ще е нещо ново за вас, но все пак ще спомена, че в политеистичната религия на Древен Египет, след смъртта си, човека продължава живота си в отвъдния свят. За да е пълноценен той, починалите са се погребвали с комплекти дрехи, предмети от първа необходимост, храна, а в гробниците на по-заможните, както и на самите фараони, са се поставяли ценни предмети, любимите им животни и най-приближените слуги...и дори съпругите им.

    Спокойно – във “Valley of the Kings”  няма да погребвате живи опечалени вдовици. Ще се стремите обаче да напълните гробницата си със всякави ценни предмети – маски, амулети, статуи и т.н. Те ще ви носят точки в краят на играта – играчът с най-много точки е победител във “Valley of the Kings”.

    Иначе играта в основата си е стандартен “deck-builder”. Всеки започва с едно и също тесте от десет карти, което набъбва в хода на играта, посредством закупуване и прибавяне на нови карти. “Valley of the Kings” обаче ни предлага няколко любопитни механики по темата, както и любопитно крайно точкуване, включващо елемент на “set collection”.

Саркофази и маски

Анатомията на една карта

    Да си поговорим малко за картите, все пак те са основното в
“Valley of the Kings”. Нещо повече – в малката кутийка на играта няма да намерите нищо друго освен малко повече от сто карти и книжка с правила. Няма токени, още повече миниатюри. Картите най-общо се делят на три нива, обозначени в долният десен ъгъл на всяка. В първото ниво ще откриете „стартовите“карти. Те изграждат началните тестета на играчи. Познават се още по сивият си цвят. Картите от второ и трето ниво вече са тези, с които ще се опитвате да обогатявате тестето си и да трупате точки във “Valley of the Kings”. Те се делят две големи групи.

    Първата и по-малка като бройка група карти е обозначена като „артефакти“. Особеното при тях е, че всяка карта се точкува сама за себе си и то с разнообразна стойност в края на играта. По-голямата група общо може да бъде наречена „комплекти“. Тя включва различни видове предмети – маски, амулети, саркофази, книги, погребални съдове и статуи. Целта ви е да събирате колкото се може повече различни предмети от един вид, защото в края на играта се точкува броят им на квадрат. Пример ? Имате три различни статуи, които се умножават по три ( по броя им ) и получавате девет точки ; пет различни амулета по пет – двадесет и пет точки. Разбрахте идеята, нали ?

Изображенията по картите са на супер ниво
    Всяка една от картите във “Valley of the Kings” съдържа няколко сходни елемента. В горният десен ъгъл е цената. В горния ляв пък е златото, което всяка карти ви носи ако решите да я използвате, за да си купите нови карти. В средата има изключително приличен арт, под който ще откриете текст, съдържащ специалното умение на дадената карта. Те биват най-различни и ви позволяват да манипулирате правилата на играта. Описанието на картите във “Valley of the Kings” завършваме с присъствието на малко ненужен, но пък зарибяващ за „history nerdsкато моя милост текст, който откриване в долната им част. Той ви дава най-обща представа. каква роля е изпълнявал конкретния предмет в обредите на древните египтяни.

Пирамида за продан
    “Valley of the Kings” продължава неопределен брой ходове, като всеки ход се състои от действия на играчите. Те включват няколко възможности, които може да се комбинират по ваше усмотрение. Най-популярното от тях е закупуването на карта. Тук именно “Valley of the Kings” се откроява за първи път сред множеството “deck-building” игри на пазара. Възможните за закупуване карти формират собствено тесте, от което се теглят определен брой, шест и се подреждат във формата на пирамида...нима сте очаквали друго от игра тематично свързана с Древен Египет ? Играчите могат да купуват карти само от най-долният ред на пирамидата, като използват карти от ръката си, всяка даваща им определена стойност злато. След като закупите една или повече карти, тези от горният ред се „сгромолясват“ и заемат мястото на закупените. Интригуваща механика, подобна на това, което видяхме от миналогодишния хит “7 Wonders : Duel”. Купувайки от пирамидата, може да предоставите на някой от опонентите си така нужната нему картата. Безпорно хитър, иновативен подход към иначе толкова еднообразната механика за придобиването на нови карти, позната ни от повечето “deck-builder”  заглавия.

Стартовите ви карти
    Освен да закупите карта/и, може да използвате тези от ръката си, за разнообразния ефект илюстриран върху тях. Ефектите обичайно включват възможностти за манипулиране на пирамидата или вашето собствено тесте.

    В предните параграфи ви обясних подробно какво ви носи точки във “Valley of the Kings” – някой видове карти и „сетовете“. Не ви казах обаче как да си осигурите тези точки. И това лично за мен е най-силното иновативно оръжие на играта. В началото на играта, всеки играч получава карта символизираща вашата гробница. Тя естествено е празна и съответно не ви носи никакви точки към този момент. За да се промени това, от вас се изисква да „погребвате“ карти. Как става това ? По време на хода си може да изберете една карта от наличните в ръката ви и да я поставите под картата-гробница. Веднъж поставена там, тя не може да се извади и да се използва (освен ако специално умение не ви позволи последното), а новото и предназначение е да ви носи точки.

Пълно гробничка със карти
    „Погребването“ на карти е елементът, които превръща “Valley of the Kings” в наистина добра игра. В хода на играта градите тестето си от карти, подобно на всяка друга “deck-building” игра с идеята в бъдеще да правите все по-големи и бляскави ходове. Но реално, те не ви носят нищо, ако не „погребвате“ карти, защото в края на играта нищо извън гробницата ви не ви носи точки. Така хем ви се иска да имате силни карти в тестето си, хем трябва да се лишавате от тях, за да си осигурите точки. Проблемът става още по-сериозен и от факта, че на ход може да „погребете“ САМО една карта, което означава, че ако се сетите прекалено късно да го правите, рискувате играта да свърши преди да може да съберете желаните от вас карти в „гробницата“. За щастие, не малко от специалните умение на картите ви позволяват да „погребвате“ повече от една карта. Ала тънкия стратегически момент, с коя карта да се разделите и в кой точно момент, остава и се явява както основната главоблъсканица, така и най-интригуващия елемент във “Valley of the Kings”.

Търсачи на гробници

    Няма да крия - “Valley of the Kings” е една от любимите ми “deck-building” игри. Любима макар и почти незасегната в играта тема, примесена с класическата концепция на жанра, която пък е освежена с няколко интересни хрумвания. Придобиването на карти от пирамидата ви изправя пред задачата да максимизирате хода си и да не оставите нещо апетитно за играча след вас. Изборът на правилния моментм в който да „погребете“ карта от ръката си пък е най-голямото предизвикателство за играчите и най-голямата тънкост в играта. Колекционирането на сетове от карти е нещо познато и предпочитано като механика.

    В допълнение, трябва да споделя, че “Valley of the Kings” получи и две разширения под формата на “stand-alone” допълнение. “Afterlife” и “Last Rites” за още от същото, предоставящи ви просто нови сетове от карти, които да ползвате самостоятелно или в комбинация с тези в базовата игра. Тази особеност на допълненията е както приятна, така и малко разочароваща. Положителното е, че играта е запазена в чистия си вид, без безумни корекции в геймплея й, които неминуемо щяха да я направят по-трудно достъпна. Ако погледнем от обратната страна - липсата на нови механики води до отблъскване от играта на по-сериозните геймъри, особено и поради факта, че базовата “Valley of the Kings” не блести с много преиграваемост, защото картите просто не са достатъчни. Лично според мен, Том Клийвър и "AEG" избраха по-популярния подход – „когато едно нещо работи...“ и решиха да не рискуват, което обаче лиши играта от място сред горещите "deck-building" игри, което тя определено заслужава. Затова и няма как да ви препоръчам допълениета за “Valley of the Kings”. Просто си изберете един от комплектите карти, в базовата игра или в някое от допълненията и си го купете.


    “Valley of the Kings” е приятен, бърз и достъпен “deck-building” филър. Работи чудесно с всякакъв брой играчи, се играе бързо и правилата са елементарни. Темата, смея да твърдя ще бъде по вкуса на всеки. А изборите пред играчите са достатъчно на брой. Всички тези характеристи правят “Valley of the Kings” добър избор за всякакъв тип играчи, включително и напълно начинаещи в хобито.  Препоръчвам ви я горещо и заради факта, че хитрите й геймплей решения внасят така нужен свеж полъх в „deck building” жанра. 

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Хауърд Картър
2. Ако искате свеж "deck-builder"
3. Играчи от всякакъв калибър
4. Приятно разпускане след сложна игра

Оценка : 

Арт и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 4 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6

Много настолни игри и аксесоари може да откриете при нашите приятели от Ozone.bg
ЦЪКНИ МЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар