вторник, 26 юли 2016 г.

Претцел - уестърн – Flick’em Up!


От Христо Симеонов

    Претцелите (или бретцели, ако сте от област Елзас) са тестени изделия във формата на възел. Приготвят се с мая, а най-отличителната им черта (след формата) е, че са поръсени обилно със сол. Смята се, че се появяват през ранното Средновековие, като според най-популярната версия техни създатели са европейските монаси.

    Уестърн е жанр в литературата, киното и въобще в изкуството, характерен с това, че ни пренася в Северна Америка, обичайно през втората половина на XIX век, когато „неопитомените“ просторни хоризонти на континента, получават прозвището Дивия Запад“. Това име се дължи не само на дивата, сурова природа, но и на „дивите“, „варварски“ дори маниери на първи заселници. Уестърните са един от най-популярните продукти на модерната американска култура.

    Какво е общото между вкусните претцели и брадясалите каубой? Ще кажете, на пръв поглед нищо, но няма да сте прави. Днес ще ви представя една игра, която ще промени представите ви за забавление в хобито (поне при мен се случи така). Една игра, която с гръм и трясък (или по-точно с чаткане на копита и пуцане на револвери) се настани сред любимите ми заглавия. Скъпи приятели, добре дошли в добрия стар Див Запад.

Точен или мъртъв

Бесилката е едно от бижутата в играта
   “Flick’em Up!” е игра за двама до десет души, дело на дизайнерите Гаетан Бьожанот и Жан Ив Монпертюа. Издател е “Pretzel Games” (ето ги претцелите!), за който това е дебют на голямата сцена. “Flick’em Up!” е заглавие, което попада в малко противоречивия жанр на “dexterity” игрите. Какво е това животно, може би ще се запитат някои от вас? Това са игри, които изискват ловкост, изискват някакво физическо усилие от страна на играчите, най-често свързано с плъзгане, търкаляне или хвърляне на пулчета, зарове или други предмети, като целите най-често да отбележите колкото се може повече точки. От това описание ви става ясно – “dexterity” игрите далеч не са за всеки вкус. Любителите на стратегическите игри например, ще бъдат доста разочаровани. Аз самият също не бях голям фен на жанра. Винаги съм възприемал подобни заглавия като игри, ориентирани към детската аудитория. Нещо направи ли ви впечатление дотук? Говоря в минало време...

И сам войнът е войн
    Действието във “Flick’em Up!” ни пренася в негостоприемния и пълен с приключения северноамерикански запад. Така де – в Дивия Запад! Играчите се разделят на отбори, препоръчително с равен брой участници във всеки, като последното не е задължително и играта се играе еднакво добре с всеки един от посочените на кутията броя участници. Единият отбор представлява честните, храбри блюстители на закона – Шерифът и неговите заместници. От другата страна срещу тях се изправят злите, хитри и закоравели бандити от Клана на Купър.

Главните действащи лица
    Всяка една сесия на “Flick’em Up!” се движи по предварително начертан сценарий, част от обемиста книжка пристигаща с играта. Сценариите проследяват историята на сблъсъка между Клана Купър и шерифите в серия от спиращи дъха приключения включващи престрелки, банкови обири, публични екзекуции (има бесилка!) и преследвания. “Flick’em Up!” е игра, която залага силно на темата и едно от условията да ви хареса е да сте почитател именно на такива игри.


Книжката с приключения
    “Flick’em Up!” има безумно елементарни правила, с които дори не смятам да ви занимавам. Като повечето „dexterity” игри, основният елемент в геймплея (и в забавлението) идва от собствените ви способности, от ловкостта ви. Посредством леки удар върху дървени дискове, се опитвате да ги насочите в желаната от вас посока. Един от дисковете използва за преместване на вашите каубои, а останалите за стрелба по противниците ви. Казах каубои?



Серджо Леоне

Ето тези спиращи дъха компоненти ще намерите в кутията 
    “Flick’em Up !” е цялата палитра на Дивия Запад, събрана в кутия! Играта е изключително тематична и особено ако сте фен на уестърните, задълго ще прикове вашето внимание. Всичко това несъмнено се дължи и на изумителните компоненти с които пристига. Оригиналното и все още единствено издание на “Flick’em Up!”, което може да намерите на пазара, се води делукс версия и пристига с висококачествени дървени и картонени компоненти. Нещо повече – самата кутия на играта и дървена, с изключително елегантен плъзгащ се капак!

    Дървените компоненти във “Flick’em Up!” са нейното най-силно визуално оръжие. Основната част от тях са каубоите, които наподобяват на възголемичък мийпъл. Всеки един от двата лагера в играта получава по петима от тях, като всеки пристига с тематичен образ под формата на картонен токен. Каубойте пристигат и в цветове, толкова традиционни за жанра – бял за добрите и черен за лошите (а злите къде са?). В допълнение към всяка фигурка получавате и една купчина картонени токени, представляващи шапки с периферия, които са двулицеви, което пък има чисто геймплей значение.

Из декорите на Дивият Запад
    Освен каубои във “Flick’em Up!” ще намерите още доста други висококачествени дървени компоненти. Те ви служат, за да изграждате декорите на всеки един от сценариите. Да, преди да преминете към самата игра, ще трябва да сглобите сцената на вашите действия. За целта си служите с комбинация от картонени токени, изпълняващи ролята на емблематични сгради за всяко градче в Дивия запад (гробарят, кръчмата и офисът на шерифа са само част от тях) и дървени компоненти, представляващи околната среда – кактуси, бъчви, бали сено и т.н.

    И към целия този пир за сетивата, “Pretzel Games” са добавили и цяла купчина от токени. Сред тях ще откриете точки живот за вашите каубои, пистолети, легендарната пушка „Уинчестър“, торби с жълтици и дори шашка динамит.

    Рядко съдя за една игра само по визуалното й оформление. Рядко една игра може да ме спечели само с него. Но “Flick’em Up!” е изключение. Това е една от най-вълнуващите визуално игри, които съм играл. Нещо повече – цялото това пиршество за сетивата оказва огромно влияние върху темата – спомагайки неимоверно за нейното представяне и възприемане от играчите. Визуално “Flick’em Up!” е едно бижу!

За шепа...

Напрегнат дуел 
    Ще ви призная нещо - преди “Flick’em Up!” не играех "dexterity" игри. Сега, това е един от жанровете, който започва да ми става все по-любим и по-любим. Може пък и да се вдетинявам...

    “Flick’em Up!” е чудесно приключение! Играта е едно от най-тематичните заглавия, които съм играл през цялата ми кариера (как тежко звучи...) в хобито. Горещо я препоръчвам на всеки от вас. Сценариите са интересни, с нарастваща трудност и разнообразни цели, към които се стремят двата отбора. Освен баналното, убий противниците си, в тях ще срещнете банкови обири, отвличания, опазване на защитени свидетели, саботажи и т.н., - всичко е като излязло от класическите холивудски уестърни.

    “Flick’em Up!” е игра, която ме накара да преоткрия цял един жанр, донесе ми истинска наслада и много забавни моменти. Играта с удоволствие нареждам сред най-хубавите ми преживявания в хобито за последната една година. А за всички, които гледате скептично и се мръщите - опитайте я! Забавлението е гарантирано!

Препоръчваме задължително ЗА:

1. Каубои и индианци
2. Бързи, смели, сръчни
3. Всеки в хобито
4. Ако искате да се почувствате като дядо Клинт
5. Италианци

Оценка :

Арт и компоненти : 6/6

Геймплей : 5/6

Преиграваемост : 5/6


Крайна оценка : 5/6

Няма коментари:

Публикуване на коментар