понеделник, 11 април 2016 г.

Властелинът на забавлението - „Smash up”. Част II - A kind of Magic

    Какво би било едно ревю на "Smash up" без да споменем фракциите. Именно затова в част втора на материала ни за "Властелинът на забавлението" ще си поговорим за фракциите. Както вече споменах, всяка една от тях има собствен стил на игра и особеностти. Това е най-големият плюс на "Smash up". Но стига толкова излишни приказки - нека ви кажа няколко думи за осемте фракции в базовата игра

Проверка на личния състав

Динозаври.

Едва ли ще е изненада за някой, но динозаврите са най-кръвожадната фракция в „Smash up”. В тяхното тесте ще откриете минионите с най-голяма „сила“ в базовата игра. Всяка фракция си има лидер, минионът с най-голяма „сила“ и/или най-впечатляващо умение. За динозаврите това е “King Rex”, който макар да няма специално умение ( просто не му е нужно) е най-силния минион в играта със сила седем.

    Екшъните на динозаврите от своя страна не са нищо особено. Сред тях ще намерите такива, който увеличават силата на 
минионите ви и унищожават противниковите такива ( все пак сте динозаври). Най-запомнящ може би е “Survival of the Fittest”, който ви позволява да унищожите противников минион на всяка чужда база, на която има по-силен минион. Казах ви, че динозаврите са много агресивни.

    Динозаврите ще се понравят на тези от вас, които обичат грубата сила. Заредени с тонове оръжейна мощ ( буквално, ако съдим по арта на картите), те предполагат изключително агресивен геймплей, който обаче е лишен от маневреност и хитрост. Сами по себе си , динозаврите трудно могат да спечелят играта. Удачно е да се комбинират с фракция разполагаща с атрактивни и изненадващи екшъни ( препоръчвам : леприкони, пирати или магьосници)



Извънземни

    Извънземните са неприятни, досадни зелени човечета ( така са и нарисувани ). Като основна геймплей механика в тестето им ще откриете възможността да връщате играни вече карти в ръката/дека на противниците ви. Тази изключително досадна механика скоро ще ви превърнете в най-омразния противник на масата. Заредете се с много лукави усмивки и се пригответе за много проклятие насочени към вас от страна на останалите играчи, когато играете с извънземните. Минионите на фракцията не са нищо впечатляващо сами по себе си, но все пак ще отлича един –„Invader” , използването му е единствения способ носещ ви точки извън разрушаването на бази в цялата игра играта !

    Екшъните на извънземните следват стилът на игра на фракцията. Сред тях бих искал да отлича, “Terraforming”  даващ ви възможност да смените налична за разрушаване база с такава от тестето по ваш избор и „Crop circles“ – екшън, с който връщате всички миниони от дадена база в ръката на собствениците им. Безумно досадно не мислите ли ? Да ви припомня – обичайно слагате по един минион на ход...ако ви върнат пет в ръката, това са пет хода назад. Извънземните сами по себе си са впечатляваща фракция. Как ще ги допълните ( няма съмнение, че те могат спокойно да бъдат водещата ви фракция ) зависи изцяло от вас. Ако искате по силни миниони, ще вземете пиратите или динозаврите, а ако искате опонентите ви да ви намразят завинаги, препоръчвам нинджите или леприконите.

Леприкони

    Леприконите са една от двете фракции в базовия „Smash up”, които използват в арсенала си предимно умения, унищожаващи противникови карти. И ако динозаврите си служат с груба сила, за да постигат това, то леприконите залагат на повече хитри и изненадващи екшъни. Те са може би фракцията с най-подмолните екшъни.

    Минионите на леприконите са характерни с това, че включват в специалното си умения защитен елемент, който пречи на останалите играчи да играят карти. Дори специалното умение на най-слабият им минион „Gremlin“, който на пръв поглед е апетитна хапка със сила една две, ще ви накара да се замислите дали искате да го унищожите. Ако унищожите гремлин, играещия с леприконите тегли карта от тестето си, а всички останали играчи изхвърлят карта от ръката си. Безспорно ефективна защита, която гарантира дългичък живот на вашия минион.

    Екшъните на леприконите, както стана дума, са насочени основно към блокиране на останалите играчи и накърняване на бройката карти в ръката им. Ще посоча два примера. „Block the Path” затваря една база за дадена фракция ( по избор на играещия с леприконите ), като й забранява да поставя свой минион там. „Take the shinies” е една от най-омразните карти в цялата игра, защото кара всичките ви противници да изхвърлят две карти от ръката си.

    Леприконите са фракция, с която ще си навлечете гневът на останалите играчи. В комбинация, тя върви чудесно с почти всички от базовата игра. Не бих я препоръчал с нинджи, защото механиките ви на игра ще се дублират ненужно.

Магьосници

    Една от най-популярните фракции в играта. Това е най-краткото определение за магьосниците. Може би това се дължи на илюстрациите на картите им, а може би на стила им на игра . В тестето на магьосниците ще откриете една водеща механика – допълнителни екшъни. Да ви припомня – всеки ход може да играете един минион и/или един екшън. Не и ако сте с магьосниците. Почти всички карти в тестето им ви дават възможност да играете екстра екшъни. 


    Основното с което ще запомните магьосниците са екстра екшъните. Те идват от разнообразни източници – от миниони или от други екшъни. Минионите им като цяло са слаби. Дори лидерът на фракцията, “Archmage”, е едва със четири сила. Но за сметка на това умението му е впечатляващо – всеки ход, докато е в игра, може да играете по един екстра екшън !

    От екшъните бих откроил “Time loop” – може да играете два (!) екстра екшъна ; „Mystic Studies” – теглите две карти и “Summon” – може да играете есктра минион. Магьосниците са впечатляваща фракция, смятана от мнозина за една от най-силните (особено ако я комбинирата с друга, притежаваща силни миниони).

Нинджи

    Не знам дали е целенасочено търсен ефект от Пол Питърсън и "AEG". Но съдейки от моят опит ( а той е богат ) следното твърдение е факт - нинджите са най-обичаната фракция от всички начинаещи играчи в „Smash up”. Не ви учудва нали ? Все пак това са НИНДЖИТЕ ! Има обаче една малка подробност – това е най-трудната за игра фракция в базовата игра. Абсолютно не я препоръчвам за хора, които се сблъскват с играта за първи път. Механиките на картите им и стила на игра са малко нестандартни и трудни за използване, когато не си запознат с ритъма на играта.

    Нинджите, за да оправдаят името си, разбира се, използват като основна механика възможността да играете карти извън хода си ( по време на хода на опонентите ви ) или да се намесите при определени ситуации. Минионите и екшъните на нинджите носят едно общо, първично усещане за добре тренирани асасини. Повечето карти ви позволяват да убиете противников минион или да намалите силата му. 

    Сред миниони бих искал да посоча два, който са идеалното олицетворение на стила на нинджите. „Ninja Acolyte” е базовия минион на фракцията със сила две. Особеното при него е, че в началото на вашия ход, последващ ход след като сте го играли, може да го върнете в ръката си и да играете екстра минион на негово място. По този начин може да играете два миниона на една и съща база в един ход ! „Shinobi” е една от най-популярните карти в тестето, но не заради  "впечатляващата" си сила три, а заради специалното си умение. Може да го играете по време на хода на някой от опонентите ви, ако е кумулирана сила достатъчна за разрушение на дадена база и предстои да се разпределят точките от нея. На пръв поглед ще си кажете голяма работа, но в действителност правилно изиграно „shinobi” може да ви спечели играта. С негова помощ може изненадващо ( нали сте нинджи все пак) да се появите в дадена база и да спечелите третото място. Или още по-сладко, ако опонент ви води с една или две точки повече сила при разрушаване на база, използвайки “shinobi” да превърнете себе си в победителят,отмъквайки първото място и най-много точки.

   От екшъните ще откроя един – “Hidden Ninja”- който подобно на шинобито ви позволява да играете минион, преди точкуването на базата. Ако трябва да обобщя – нинджите са трудни са овладяване, но изключително силни. Трябва обаче да ги използвате с друга силна фракция. Сами нинджите трудно могат да оставят отпечатък върху дадена игра.

Пирати

    Йо-хо-хо и на абордаж ! Това е усещането, когато играете с пиратите. Стилът им на игра включва непрекъснато движение. Почти всичките им карти са свързани с движение. И ако извънземните връщаха карти в ръката/тестето, то пиратите ги местят от база на база. Това е най-мобилната фракция в играта. С пиратите спокойно може да упражнявате контрол върху няколко бази едновременно или да се появите изнанедващо с цяла флотилия от кръвожадни главорези.


    За да илюстровам казаното дотук , ще ви покажа няколко от картите им. “Full sail“ ви позволява да преместите колкото искате свой миниони между наличните на масата бази. И не само това – може да играете тази карта преди точкуване на разрушена база ! „ Buccaneer” е силничък минион ( сила четири), който е напрактика безсмъртен. Ако нещо се опита да го унищожи, просто го премествате на друга база.  Използвайки “Powderkeg” първо унищожавате един свой минион, а после всички останали със сила равна или по-малка от неговата ! 
Представете си това в комбинация с “Buccaneer” !

Пиратите са изключително забавна за игра фракция. Картите и стилът им на игра е лесен за усвояване и предлага много възможностти.

Роботи

    Стигнахме и до може би най-нестандартното тесте в цялата игра (дори в експанжъните). В „Smash up” всяка фракция пристига под формата на тесте от двадесет карти, в което, с малки изключения, има по десет миниона и десет екшъна.Това правило не важи за роботите. В техното тесте ще откриете САМО един екшъна ( с две копия ) ! Мисля, че не е нужно да ви казва нещо повече за тяхната основна механика и стил. Тя е много проста – екстра миниони ! Ако магьосниците са фракцията с екстра екшъни, то роботите са същото само че с миниони. Почти всеки минион им позволява да играят екстра такъв. И преди да почтене да мърморите, че роботите явно са най-силната фракция, ще ви кажа, че повечето им миниони са със сила едно или две. Малка подробност е, че могат да се надграждат едни други .

    Ако трябва да посоча няколко карти, то ще се спра на : “Zapbot” – минион със сила две, позволяващ ви да изиграете екстра минион със сила две или по-малко ( не е нужно да ви казвам, че можете да изиграете няколко „zapbot”-a, стига да са ви в ръката) ; “Microbot Alpha” e минион сила едно, който дава плюс едно сила на всичките ви микроботи, но и превръща всичките ви миниони ( да, дори тези от другата фракция,която ползвате) в микроботи ; “Tech Center” – единствения екшън на роботите ( затова и го споменавам ) ви позволява да изтеглите карта за всеки минион, който имате върху дадена база на която играете екшъна.

    Роботите имат нужда от екшъни. Нищо друго. Те са могъща сила, която не бива да подценявате. Започват безообидно трупайки слабички миниони, но без да се усетите ще доминират на различните бази.

Зомбита
    За финал оставих задължителната за всички подобни игри фракция и тема. Съгласете се, че не може дори да си помисли да съществува модерен развлекателен франчайз без зомбита ( изключение е само "Star Wars" и направо се чудя как се справят милите ). Зомбитата са безспорно най-популярната тема в настолните игри и съвсем нормално е да намерят място в „Smash up” ( след тях по популярност се нарежда тъмния лорд Ктулу, но за него и верните му фанатици друг път ).


    Когато търсите в интернет информация  за „Smash up” , несъмнено ще се натъкнете на схващането и убеждението, че зомбитата са най-силната фракция. За мнозина то е така и съответно ги определят като най-зле балансирани спрямо останалите раси. С някой от тези твърдения ще се съглася – зомбитата безспорно са изключително силна фракция и веднага се открояват в играта. Стилът им на игра и основната механика, която движи тестето им е впечатляваща, лесно достъпна и носеща много бърз успех. Не се изисква много усилия, за да се научиш да си служиш със зомбитата (за разлика от нинджите например). Основен момент е възможността им да играят допълнителни карти, миниони или екшъни от "discard" тестето си...така де, директно от гробището...колко тематично нали.

    Основната сила на зомбитата е за отрицателно кратко време буквално да наводня някоя база. В рамките на ход или два може да се окажете обградени от армия немъртви. Отново, поздравления към  "AEG", че са вкарали тази тематична нотка в играта.

    Сред картите им бих  открил следните скрити бижута. Противно на всякаква логика, ще посоча една от базите на зомбитата. “Rhodes Plaza Mall” e най-нестандартната база в цялата игра. На нея не са отбелязани точки за първо, второ и трето място. Получаваш толкова точки, с колкото миниона си допринесъл за разрушаването й. Да, може да спечелите играта само с тази база. Основният минион на зомбитата е  “Tenasious Z". Привидно слаб, сила две, неговото специално умение е, че може да бъде играл от гробището като екстра минион ! Така почти всеки ход може да играете по два миниона - един от гробището, един от ръката ви. Екшъните на зомбитата следват основната тема на фракцията. “They keep coming” е екшън позволяващ ви да играете екстра минион от гробището ви, "Overrun" е може би най-впечатляващия екшън, защото забранява на останалите играчи да играят миниони на дадена база на началото на следващия ви ход.

Тематичността струи навсякъде от зомбитата. Те са изключително силна фракция, която ще обикнете или намразите.

П.С.- Линк към първата част на това ревю - It's Alive !

П.С.С. - Още материали за "Smash up" може да откриете на нашият Youtube канал

Няма коментари:

Публикуване на коментар